Bak selskapet Vitality Innovation AS står de to tidligere Hydro-forskerne Frode Brakstad og Morten Raaholt fra Porsgrunn. De sitter med betydelig erfaring og kompetanse på området analytisk kjemi innenfor Hydro Agri. Denne grunnkunnskapen tok de med seg over i sitt eget eide Vitality Innovation AS hvor de siden 2003 har arbeidet med å utvikle et nytt kosttilskudd for dyr.

HUND OG HEST

Kosttilskudd er spesielt rettet mot hund og hest. Middelet forebygger magesår og det synes også å lege overfladiske sår. Det er et middel som virker preventivt mot stressplager hos dyr.

- En pilotstudie gjennomført i samarbeid med Bjerke Dyrehospital viser meget gode resultater på hester, forteller Raaholt. Samtlige hester fikk stabilisert magesekken ved tilsetting av foret. Kosttilskuddet virker slik at den balanserer magesekken og bakteriefloraen hos dyrene. Dermed kan man forebygge magesår.

Markedet er betydelig. Bare i Sverige er det 250 000 hester mot 50 000 i Norge. Av de norske hestene er 12 000 konkurransehester

STORT PROBLEM

Internasjonale undersøkelser viser at opptil 90 prosent av hester som brukes til konkurranseidrett har problematikk knyttet til magesår mot rundt halvparten av hestene i Norge. For hunder er de største problemene i fordøyelsessystemet. Kosttilskuddet fra Vitality Innovation ble prøvd på to av spannene som gikk årets Finnmarksløp. Det ene spannet vant løpet mens også nummer fire brukte kosttilskuddet.

- Vi observerer at hunder som benytter midlet er mer vitale og ofte får flere valper i kullet. Samtidig går antallet dødfødte valper ned, forteller Raaholt.

HYGGELIG PRIS

De to prisvinnerne har kalt sitt middel ImproWin. For ikke lenge siden ble det kjørt en studie av middelet med hunder på Veterinærhøgskolen og senere skal det gjøres tester av hester på leging av magesår. Kommersielt regner de to forskerne med å lansere produktet om noen få måneder. Det produseres i dag på Hønefoss.

Morten Raaholt synes det er veldig hyggelig å vinne DnBNORs innovasjonspris for kunnskapsbasert næringsutvikling i regionen Telemark, Buskerud og Vestfold. Prisen er på 100 000 kroner og ble vunnet i hard konkurranse med 50 andre innsendte bidrag. Pengene føres rett tilbake i Vitality Innovation AS for videre forskning og kommersialisering.

Selskapet går nå til den nasjonale finalen i bankens landsdekkende innovasjonskonkurranse.