Gå til sidens hovedinnhold

- Unge kriminelle må få et alternativ

Artikkelen er over 12 år gammel

Justisminister Knut Storberget mener at det må vurderes om det skal etableres alternativer til fengsel for kriminell ungdom under 18 år. Delegasjonen fra Skien og Porsgrunn er fornøyde med signalene de fikk i møtet med justisministeren.

Skiensordfører Rolf Erling Andersen og porsgrunnsordfører Øystein Beyer etterlyste tidligere i sommer bedre virkemidler mot unge lovbrytere, og i juni sendte de et brev til justisminister Knut Storberget.

I brevet uttrykte de bekymring over den økende ungdomskriminaliteten i Grenland. De etterlyste lukkede barnevernsinstitusjoner med kvalifisert personell som også kan være et alternativ til fengsel. De skrev også i brevet at det er behov for en gjennomgang av rettighetsforskriftene, slik at barnevernsinstitusjonene kan takle ungdommene på en bedre måte.

ER GLAD FOR INNSPILLET

Justisminister Knut Storberget og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt møtte en delegasjonen fra Skien og Porsgrunn i Justisdepartementet i Oslo på fredag.

Justisminister Knut Storberget roser initiativet fra ordførerne i Skien og Porsgrunn.

- Dette gjelder et fåtall ungdom. Og vi må vurdere om vi skal etablere noen steder som ikke er fengsel for de under 18 år, sier Storberget.

Delegasjonen fra Skien og Porsgrunn bestod foruten ordførerne av kommunalsjef Ingrid Kåss i Porsgrunn kommune, barnevernsleder Ola Fadnes i Skien, SLT-koordinator Rikke Syvertsen Raknes i Skien kommune og politiadvokat Hilde Jorunn Skei Kostveit ved Telemark politidistrikt.

MANGE MØTEDELTAKERE

Øystein Beyer sier at de to statsrådene hadde med seg et bredt fagpanel fra justisdepartementet og politidirektoratet, og fra Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD).

- Vi hadde først en kort presentasjon av brevet vi sendte i juni, forteller Beyer.

Han sier at de blant annet pekte på behovet for et godt utviklet varetektssubstitutt, samt at det er behov for en gjennomgang av barnevernsloven.

- Vi sa også at lovverket som regulerer plassering på institusjoner tolkes ulikt. Og vi fikk forståelsen av at det jobbes med det vi etterlyser, sier Beyer.

Rolf Erling Andersen skyter inn at de ikke fikk noen konkrete lovnader.

- Men det hadde vi heller ikke forventet, sier Andersen.

- VERDIFULL KONTAKT

Rikke Syvertsen Raknes mener at kontakten de nå har opprettet med departementene er svært verdifull.

- De ba oss spesielt om å holde kontakten med politiavdelinga i Justisdepartmentet og med de som jobber med barnevern i Barne- og likestillingsdepartementet, sier Syvertsen Raknes, som understreker at Grenland ikke er alene om å ha utfordringer knyttet til unge lovbrytere.

- Dette er ikke noe som Grenland er alene om, sier Syvertsen Raknes.