Turist i Tallin ble <i>ikke</i> robbet for nyre

Artikkelen er over 10 år gammel

SKIEN: Såkalte avisender, eller vandrehistorier, er alle redaksjoners skrekk. Utallige ganger har nyhetskåte pressefolk servert sine lesere de mest vanvittige sensasjoner som har vist seg å være det reneste tullball.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

En slik avisand demonstrerer sine frapperende svømmeferdigheter i redaksjonene i Telemark i disse dager.

Opprinnelsen til slike historier er nesten alltid umulig å avsløre. De bare dukker opp, her og der, gjerne den samme, år etter år.

I dette tilfellet handler det om en avisand som for noen uker siden landet på telemarkskysten. Den kravlet seg i land, trolig på Langesund-kanten. Der satte den tydelige spor etter seg på folkemunne, innen den med kraftige vingeslag satte kursen mot Skien, eller kanskje rettere sagt Skotfoss. Også der har den gjort seg så bemerket at historien den bringer med seg, spres som ild i tørt gras.

FRASTJÅLET NYRE

Den eventyrlige beretningen er følgende: Nylig dro en venninnegjeng i femtiårene fra Porsgrunn - eller like gjerne fra Skien - på hyggetur til Tallin, hovedstaden i Estland. Det er litt uklart om reisen foregikk med fly eller skip. I alle fall, en dag gruppen satt og koste seg med deilig lunsj, måtte en av kvinnene, i den ene versjonen fra Porsgrunn, i den andre fra Skotfoss, på toalettet. Siden det varte og rakk før hun kom opp fra gemakkene i kjelleren, gikk en av venninnene ned for å se etter henne. Hun kom forvirret og urolig tilbake, og sa at kvinnen var søkk borte. Dermed dro hele flokken ut på leting for å få forklaring på den mystiske forsvinningen.

BLODIG UNDER KÅPEN

Etter to, tre timers leting (eller åtte timer ifølge en annen kilde), fant de kvinnen liggende på en benk i en park. Kraftig neddopet, og så omtåket at hun verken kunne fortelle hva som var skjedd, eller på noen som helst måte ta vare på seg selv. Den sjokkerte venninneflokken fikk brakt henne til hotellet (eller skipet), hvor man oppdaget at klesplaggene under kåpen var blodige. Da disse ble fjernet, kom det til syne et digert operasjonsarr fra magen og opp til brystet, pent snurpet sammen.

FORFERDET LEGETEAM

I all hast bar det til sykehus. Der fortalte et forferdet legeteam at det dreide seg om et nytt tilfelle hvor en kriminell liga - med medisinsk ekspertise på laget - hadde kidnappet et menneske for å røve det for indre organer. Slike organer er sterkt etterspurt på det illegale markedet. I skien/porsgrunnkvinnens tilfelle hadde man skåret ut den ene nyren hennes, og sydd henne igjen før hun ble skysset til benken i parken.

Kvinnen skal ha kommet seg tilbake til Grenland i relativt god behold. Men hennes psykiske tilstand er så sjaber at hun ikke orker noe som helst oppstyr rundt den grusomme hendelsen. Enkelte i venninneflokken har dog løftet litt på sløret, slik at stadig flere har fått høre om det forferdelige. Men å spore opp kvinnen som skal ha vært utsatt for nyreranet, viser seg selvfølgelig å være umulig.

KUNNE VÆRT SANN

Historien kunne vært sann, hvis den skjedd under helt andre himmelstrøk. For det er dessverre ikke uvanlig at kyniske organbander i for eksempel India og Kina kidnapper fattige mennesker, gjerne barn, hvor skruppelløse kirurger skjærer ut både nyrer, lever, lunger og hjerte, og selger de menneskelige reservedeler med enorm fortjeneste. Likene lar man forsvinne. Man vet også at fattige mennesker i desperasjon oppsøker ulovlige klinikker, og selger sine organer for høystbydende. Internasjonal, illegal organhandel er etterhvert blitt et stort og omfattende problem, med forgreninger til blant annet USA og andre rike land med altfor liten tilgang på legalt donerte organer.

Men at uvesenet skal ha vokst så kolossalt at bandittene går løs på norske turister i Nord-Europa for å dekke etterspørselen på det illegale organmarkedet, er så usannsynlig at det eksisterer heldigvis bare i avisendenes utrolige verden.

Artikkeltags