Tre døde av nytt dop

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

To menn og en kvinne fra Grenland er døde etter det som trolig er overdoser ved bruk av stoffet 1,4-Butanediol.

DEL

Alle tre har omkommet etter å ha drukket stoffet i løpet av de to siste helgene.

Overdoseofrene er mellom 19 og 29 år gamle, og to av dem kjente til hverandre fra før. Alle tre skal ha vært kjent for politiet som personer som hadde problemer knyttet til rus.

- To av ofre kjenner til hverandre fra tidligere, sier politioverbetjent Skule Worpvik ved Grenland politistasjon til TA.no tirsdag formiddag.

Politietterforskerne har de siste dagene jobbet intenst med å finne opphavet til det narkotiske stoffet som trolig er produsert i vestfold

DØDSDOP

En av personene døde forrige fredag. De to siste døde fredag og søndag sist helg. Totalt har det vært 13 overdoser knyttet til bruk av dette stoffet i Grenland den siste uken. Politiet advarer nå folk på det sterkeste å prøve dødsdopet.

1,4-Butanediol drikkes og omdannes til GHB i kroppen på brukeren. Ifølge politiet er stoffet opptil syv ganger sterkere enn GHB og mye vanskeligere å dosere.

Politiet frykter nå at det kan være mer av dette stoffet i omløp i området nå.

- Får du i deg dette stoffet og tror det er GHB, er du i reell livsfare, sier Worpvik.

TRE PÅGREPET

Politiet tror stoffet er laget eller distribuert i Vestfold hvor de har hatt en større aksjon tirsdag.

- Flere personer er siktet for befatning med dette stoffet og det er gjort beslag i Grenland og en person i Vestfold er pågrepet mistenkt for å ha sentral opp mot produksjonen, sier Worpvik til TA.no ved 12.30-tiden.

- Brukere bør kvitte seg med dette stoffet umiddelbart, det er livsfarlig å bruk dette, sier Worpvik.

To personer er pågrepet mistenkt for å ha formidlet stoffet, og politiet har tatt beslag i noen desiliter som kan være 1,4-Butanediol som de nå knytter til dødsfallene.

- Mange i narkotikamiljøet er skremt over det som nå har skjedd, sier Worpvik videre.

MANGLER MOTGIFT

Det som er spesielt med 1,4-Butanediol og GHB i forhold til andre narkotiske stoff er mangelen på motgift. Det eneste legene kan gjøre er å observere pasientene.

Dette er andre helgen på rad med en rekke overdoser av dette stoffet. Forrige helg var flere ungdommer innlagt på Sykehuset Telemark med GHB-forgiftning.

LES OGSÅ: En skremmende utvikling

Bruken av GHB har tatt seg kraftig opp det siste året og mest typisk i ungdomsmiljøer.

- Vi har hatt overdosetilfeller der yngre jenter som har liten erfaring med rus har fått servert en kork og trodd det var alkohol, sa Worpvik til TA.no for halvannen uke siden.

Artikkeltags