Gå til sidens hovedinnhold

Tok ut millionbeløp

Artikkelen er over 8 år gammel

SKIEN: En daglig leder som tok ut flere store lån fra egen bedrift, står nå i retten tiltalt for grovt økonomisk utroskap. Den daglige lederen erkjenner noen brudd på aksjeloven, men nekter for at han har gjort noe straffbart

Mannen i 40-åra var både daglig leder og eier av en forretning i Grenland. Han er tiltalt for å ha tatt ut store lån fra forretningen, lån som senere ble regnskapsført som enten lønn eller utbytte. Til sammen er det snakk om rundt 3,9 millioner kroner over en periode på flere år. Rettssaken i Nedre Telemark tingrett begynte tirsdag og avsluttes med prosedyrer torsdag.

KREDITORER I KØ

Forretningen ble slått konkurs på vårparten i 2011, og bostyrer for konkursboet er advokat Ranveig Sem. De innmeldte kravene til boet er på drøye 10 millioner kroner. Men i dette beløpet ligger også tapte leieinntekter. Og Sem opplyser at lokalet nå er leid ut igjen, noe som betyr at kravene vil ende på litt mindre enn 10 millioner kroner.

Den daglige lederen har forklart at en venn og tidligere forretningspartner fikk låne til sammen 1,9 millioner kroner.

- Når du sier at du overførte kontantbeløp - kvitterte han på mottakene, spurte tingrettsdommer Berit Nerva.

- Nei. Eller, hva han gjorde for sin del, det vet jeg jo ikke, svarte den daglige lederen.

- Du tenkte ikke på å få kvittering for de enkelte mottakene, spurte Nerva så.

- Nei, svarte den daglige lederen.

I forbindelse med lånet på 1,9 millioner hadde også to vitner signert et gjeldsbrev. En tredje kamerat, som var et av vitnene, forklarte seg også i retten onsdag.

- Vet du om det noen gang ble utbetalt noen penger, spurte aktor, politiadvokat Hilde Jorunn Skei Kostveit.

- Nei, det vet jeg ikke, sa vitnet.

Da brøt den daglige lederens forsvarer, advokat Per Danielsen inn.

- Men du forsikret deg om at partene var enige i dette, så da må det jo ha blitt utbetalt, spurte Danielsen, noe vitnet svarte bekreftende på.

REVISOR VITNET

Revisoren som godkjente årsregnskapene til forretningen bekreftet at det i flere revisjonsberetninger ble påpekt at det var tatt ut lån eller utbytte i strid med aksjeloven.

Revisoren forklarte at en ikke kan gi ut lån uten sikkerhet, og at en ikke kan ta ut utbytte når egenkapitalen er negativ.

Bostyrer for konkursboet, Ranveig Sem, stilte et stort spørsmålstegn ved hvilken dialog de hadde hatt med den daglige lederen om dette.

Først like før konkursen trakk revisorfirmaet seg med umiddelbar virkning. Og bostyreren har sendt et varsel til Finanstilsynet om saken.

- Tenker du at det ville vært riktigere av dere å ha trukket dere på et tidligere tidspunkt, spurte Sem, noe revisoren ikke var avvisende til.

- LOVBRUDD

Den daglige lederen fortalte at planen var å tilbakebetale lånene han tok ut, men at det ble vanskelig, blant annet siden Arbeidsgiverkontrollen ga ordre om at et av lånene måtte føres som lønn.

Forsvarer Per Danielsen spurte revisoren om han hadde hørt om noen som hadde omgjort lån til utbytte eller lønn, og som måtte i fengsel for det. Revisoren svarte at det hadde han ikke hørt om.