Tok endelig fagbrev

Artikkelen er over 14 år gammel

Seks kvinner som jobber i Siljan kommune har tatt fagbrev i voksen alder samtidig. De har vært ansatt i kommunen fra tre til over 30 år.

DEL

I går hadde de seks kvinnene muntlig eksamen.

Kontormedarbeiderne har lang fartstid i kommunen. De synes likevel det kunne være nyttig å skaffe seg et fagbrev og få dokumentert sine ferdigheter.

- Vi har jobbet i Siljan kommune i mange år. Men nå får vi papirer på hva vi kan, sier Gunn Hegland.

Hun har jobbet i 32 år i Siljan kommune.

STILLER STERKERE

- Vi stiller sterkere på arbeidsmarkedet med et fagbrev. Selv om vi ikke har planer om å skifte jobb, er det en fordel å ha en formell kompetanse til en søknad, sier Ingrid Eikland.

Hun peker på at det også er en fordel for Siljan kommune å ha faglært arbeidskraft.

Eikland har jobbet i Siljan kommune i tre år, og blir bare ferskingen i forhold til de andre kandidatene som i går gikk opp til fagprøve.

Inger Engebrethsen har jobbet i Siljan kommune i 32 år, Mona Lise Baklie har jobbet i kommunen i 25 år, Eva hagen i 19 år og Kari Tveitan har 26 år bak seg som kontormedarbeider i Siljan kommune.

MYE TEORI

I læretida som gikk over ett år brukte de sin realkompetanse. Men de måtte i tillegg lese ganske mye teori.

- Eksamen dekker hele fagplanen. Det er ikke alt som står der som vi jobber med til daglig. Fagplanen er mye videre og dekker hele spekteret, sier Hegland.

Hun synes det var svært dyptgående og grundig eksaminering. Det var ikke fritt for at de grudde seg til muntlig eksamen. Men ingen av dem hadde grunn til å frykte for jobben.

FLEST MULIG FAGBREV

Å skaffe de ansatte fagbrev er en del av målet i kommuneplanen til Siljan kommune. Men det er et helt frivillig opplegg, og ingen ansatte mister jobben hvis de stryker på eksamen.

Kvinnene mener de har lært mye og synes studiet var givende.

- Det er bra at Siljan kommune legger så mye innsats i å gi de ansatte fagutdanning, sier Eikland.

Fylkeskommunen dekker mesteparten av utgiftene til studiet, men kommunen dekker utgifter til materiell og vikarer. Studiet deres var nettbasert og tilknyttet Notodden opplæringssenter. I desember hadde de skriftlig eksamen på Notodden.

ALLE BESTOD

Alle kandidatene bestod prøven.

Bjørg Karin Gjervik var en av sensorene i Siljan i går. Det var to sensorer per kandidat. Sensorene kommer fra forskjellig virksomheter, både privat og offentlig, og de er oppnevnt av Fylkesopplæringsnemnda.

Gjervik er imponert over at så mange som seks kommuneansatte gikk opp til eksamen samme dag.

- Det er helt unikt. Det har vi aldri sett tidligere, sier hun.

Artikkeltags