To sexologer til Telemark

EN GANG I UKA: Par i etablerte forhold har i gjennomsnitt sex en gang per uke, opplyser sexologene Line Merete Tangen Aanerød (til venstre) og Beate Alstad, som er kvinnene bak Senter for seksuell helse i Skien

EN GANG I UKA: Par i etablerte forhold har i gjennomsnitt sex en gang per uke, opplyser sexologene Line Merete Tangen Aanerød (til venstre) og Beate Alstad, som er kvinnene bak Senter for seksuell helse i Skien Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Høyere krav gir mindre lyst. Telemarks to sexologer, Line Merete Tangen Aanerød og Beate Alstad, vil forbedre den seksuelle helsen og etablerer nå privat praksis i Skien. Sykehuset Telemark mener det ikke er behov for et offentlig tilbud innen sexologi.

DEL

For å styrke kompetansen, har Line Merete Tangen Aanerød og Beate Alstad etablert seg med hver sin private praksis under samme tak på Klosterøya hos Psykosomatisk institutt.

SEKS I LANDET

På landsbasis har det offentlige helsevesenet, ifølge Aanerød og Alstad, bare seks stillinger innen sexologi.

- Etterspørselen etter et behandlingstilbud for seksuelle vansker er stort fra fastleger, psykisk helsevern og somatikken, som omhandler kroppens fysikk. Pasienter i Telemark må til andre fylker som har sexologer. Sykehuset Telemark har ikke et behandlingstilbud, som retter seg mot seksuell helse, oppsummerer de to.

- IKKE BEHOV

Fagdirektør Halfrid Waage ved Sykehuset Telemark bekrefter at ST ikke har et tilbud innen sexologi.

- Vi mener at vi ivaretar dette i annen terapeutisk setting. Det er gjort en vurdering av behovet for egen sexolog, men vi har foreløpig ikke sett at det er behov for et slikt tilbud, sier Waage.

- VIKTIG FOR HELSA

Beate Alstad er klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie, familieterapeut og sexolog. Line Merete Tangen Aanerød er spesialist i klinisk voksenpsykologi og sexolog.

- Sex er en viktig del av helsa vår, men temaet har lav prioritet i det offentlige helsevesenet. I dag finnes det ikke et behandlingstilbud til folk flest, sier Tangen Aanerød. Hun og kollega Alstad driver uten refusjon, men de har søkt Telemark fylkeskommune om tilskudd.

LYSTFORSTYRRELSE

Fakta om befolkningens sexliv, er ikke av ny dato. Den siste studien er fra 2002. De to lokale sexologene erfarer likevel trender.

- Kvinner i 30-årene har en høy grad av seksuell lystforstyrrelse. Vi tenker at mye stress og jag er en årsak. Det er mange flinke piker som skal fikse alt. Menn begynner også å slite med lysten, for han opplever også høye krav. Han skal gjøre karriere, ta seg av barna, tjene godt, være en god elsker og lage mat. Det er en myte at mannen bare kan se på en kvinne for å være klar, forklarer Alstad.

STOR PÅGANG

Uten refusjon må behandlingen dekkes av egen lommebok, men sexologene mangler ikke pågang.

- Det er synd for alle som ikke har økonomi til å betale selv, for dem er det flest av, sier Alstad.

Samtaletilbudet er beregnet på enkeltpersoner og par, som har problemer med seksualiteten. Det kan handle om lystforstyrrelser, ereksjonsvansker, legningsproblematikk, smerter, et utfordrende tenningsmønster, identitetsvansker og reaksjoner etter seksuelle overgrep.

VET HVA SOM VIRKER

- Sex er vitenskap. Vi vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer. Det er mye useriøs informasjon om folks sexliv. Vi er en seriøs aktør, som også tar på oss undervisningsoppdrag for andre fagpersoner, sier Tangen Aanerød.

- Mer folkeopplysning er bra. Jeg synes Trekant på NRK, for eksempel, gir god opplysning om lyst og nytelse. Da jeg vokste opp handlet det bare om reproduksjon og kroppsfunksjoner. Mindre skam og skyld er bra, sier Alstad.

ØNSKER FAGMILJØ

- Sex er en naturlig del av oss. Det griper inn i alt. Sexvansker skaper psykiske problemer. Og omvendt. Seksuelle problemer medfører samlivsvansker og øker risikoen for samlivsbrudd. Vi ønsker at det skal bygges opp et fagmiljø i Telemark innen seksuell helse. Målet er et offentlig støttet helsetilbud, sier sexologene.

Artikkeltags