Telemarks eneste katastrofehund

RUINHUND: Trond Reiholm fra Skien med hunden Donna er blitt Telemarks eneste godkjente ruinhund.

RUINHUND: Trond Reiholm fra Skien med hunden Donna er blitt Telemarks eneste godkjente ruinhund. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Trond Reiholm i Skien og hunden Donna er den eneste ekvipasjen i Telemark som er godkjent som ruinhund og katastrofehunde.

DEL

Reiholm og Flat coated retriveren Donna ble godkjent etter et kurs som ble arrangert av Norske redningshunder i slutten av september.

Der var det 47 deltakere fra hele landet som var med på trening i ulike oppgaver. De øvet blant annet i den nedlagte fabrikkhallen på Klosterøya i Skien og i steinuren på Skjerkøya for å få ujevnt underlag.

FIKK BESTÅTT

24 av hundene som deltok i kurset gikk opp til prøven for å ruinhund. Av dem var det ti som besto, og en av dem var Reiholm og hans hund.

- Telemark har hatt slike hunder tidligere. Men før jeg fikk godkjenning var fylket uten en ruinhund, sier Reiholm.

Han er leder i Norske redningshunder Telemark og Agder. Fra før er Donna en lavinehund som brukes om vinteren etter snøskred og en sommer/ettersøkhund. Telemark har i dag fem lavinehunder og fire sommerhunder.

BEREDSKAP

Hundeekvipasjene til Norske redningshunder går i 12-timers beredskap og kan få oppdrag over hele landet. De har blant annet vært på oppdrag etter rasulykker på Vestlandet.

Hunder som er blitt katastrofehunder er spesialtrent til vanskelige oppgaver. Nå skal hunden kunne gå inn og lete etter mennesker i sammenraste bygninger, for eksempel etter et jordras eller jordskjelv.

FARLIG OPPDRAG

- Det kan også være farlig oppdrag hvis det er fare for at hele bygningen faller sammen. Derfor blir sikkerheten satt i høysetet, påpeker Reiholm.

- Hunden skal både kunne gå inn og markere etter levende eller døde mennesker alene og sammen med en hundefører, sier han.

SØKER FN-OPPDRAG

I tillegg har Reiholm søkt om å bli med i Norwegian Search Rescue team (Norsar). Det er en FN-godkjent redningsgruppe som jobber internasjonalt. Hvis han eller andre nordmenn blir utkalt til oppdrag for dem så er det Utenriksdepartementet (UD) som er deres oppdragsgiver.

- Da kan vi i prinsippet bli sendt rundt overalt i verden hvor det skulle skje katastrofer eller store jordskjelv, sier Reiholm.

Nå har Donna fått vaksine mot rabies for å kunne reise ut av landet.

Artikkeltags