Tar svenneprøven bak murene

- GRATULERER: Byggmester og sensor Leif Ingar Liane (til venstre) gratulerer Ruben Nilsen med bestått svenneprøve som tømrer. ? Det her er noe mer enn et fagbrev, svenneprøven er mer «gullkantet», forklarer Liane.

- GRATULERER: Byggmester og sensor Leif Ingar Liane (til venstre) gratulerer Ruben Nilsen med bestått svenneprøve som tømrer. ? Det her er noe mer enn et fagbrev, svenneprøven er mer «gullkantet», forklarer Liane. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Ruben Nilsen (37) har ikke ligget på latsiden bak den høye fengselsmuren i Skien. To uker har han brukt på den siste praktiske oppgaven - en stor redskapsbod, og fredag fikk han svaret på om han hadde bestått svenneprøven som tømrer.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Byggmestrene Leif Ingar Liane og Jan Eskeland var hyret inn som sensorer av Telemark fylkeskommune. Fredag tok de turen til Telemark fengsel, Skien avdeling, hvor en spent Ruben Nilsen ventet. Han har sonet i fengselet i to og et halvt år, og den tida har han brukt på å utdanne seg til tømrer.

- DU HAR BESTÅTT

Den siste praktiske oppgaven til svenneprøven var en stor redskapsbod, som måtte lage på 37,5 timer. De to sensorene undersøkte byggverket nøye, før de kunne fastslå at de få manglene de fant var «flisespikkeri».

- Du har bestått, og det er en veldig bra bestått – det her er helt supert! Vi er veldig fornøyde, og det er ikke tvil om at du kan det her, sa Leif Ingar Liane, som dermed kunne gratulere Nilsen med svenneprøven som tømrer.

Nilsen selv forteller at utdanninga i fengselet har vært svært viktig for ham.

UTDANNING OG BAND

- Jeg trives jo med snekkerfaget, og nå får jeg noe positivt ut av soninga. Det er jo snakk om å skape seg en fremtid, og da må man ha noen papirer, sier Nilsen.

Foruten at han har tatt svenneprøven innenfor murene, er han også med i et bluesband i fengselet.

- Både utdanninga og bandet er rehabilitering på høyt plan, mener Nilsen, som snart skal overføres til et annet fengsel.

Han har halvannet år igjen av soninga, og målet når han blir løslatt er klart.

- Da skal jeg jobbe som snekker, sier Nilsen.

- MANGE TAR UTDANNING

Verksmester Øystein Kleiv i Telemark fengsel, Skien avdeling, forteller at det er de innsatte og ansatte som sammen har laget produksjonshallen hvor elevene jobber. Lærer Leif Lyngstad sier at de satser på utdanning i fengselet, og at de har en høy andel som tar utdanning, sammenliknet med andre fengsler.

- Vi har TIP (teknikk og industriell produksjon), tømrer, møbelsnekker og kokkefag. Hjalmar Johansen videregående skole har ansvaret for fellesfagene. 35 av de 82 innsatte her tar en eller annen form for utdanning, så det er en ganske høy prosent som søker opplæring i en eller annen form, sammenliknet med andre steder. Fem av de 32 tar utdannelse på universitets- og høyskolenivå. Vi legger til rette ved at en kan få ha pc på cella, og den muligheten er spesielt god her. Da får en mulighet til å drive med skolearbeid på cella, sier Lyngstad.

De innsatte har naturlig nok ikke tilgang til internett på pc-en på cella. Men i noen fag får en begrenset tilgang til internett under tilsyn, i forbindelse med utdanninga.

Lyngstad sier at de innsatte som er utlendinger får engelskopplæring.

- Vi har også kurs i filosofi, økonomi, kosthold og ernæring, og det er veldig stor interesse for kursene, sier Lyngstad.

Artikkeltags