De aller fleste tror innskriften i fjellveggen ut mot Frierfjorden har vært der siden krigens dager. Men det er ikke tilfelle. Historien bak Norge fritt er en artig historie fra tiden rett før EF- avstemningen i 1972.

- Jeg synes jo det er synd at noen har vært der og gjort hærverk, sier Inge Martin Knatterød.

Knatterød er mannen som høsten 1972 klatret opp i fjellveggen sammen med en kamerat og skrev ordene Norge fritt.

TRE LITER MALING

- Jeg har også hørt at det er noen som mener at dette ble skrevet under krigen. Men det er bare tull. Dette ble gjort den høsten det var folkeavstemming. Jeg fikk tre liter maling av faren min og rodde sammen med en kamerat, Eirik Thorsdal, bort i en pram. Meningen var at vi skulle skrive Norge fritt, stem nei, sier Knatterød.

- Men vi hadde ikke nok maling, derfor ble det som det er. Og det var kanskje like greit. Som det står nå har det jo vært noe alle har kunnet ha et forhold til, uten å bli provosert, sier han.

KRITTET OPP FØRST

- Det var ikke enkelt å klatre opp dit. Og ikke var det lett å stå der oppe heller. Kanten du står på er vel ikke mer enn ti centimeter. Men vi kritta opp først. De som kjenner meg kjenner igjen bokstavene mine, sier han.

- Bokstavene er også høyere enn meg, og jeg er 1,88 meter høy. Så det er jo ikke rart de synes godt.

Da de var ferdige og skulle ro hjem hadde det blåst opp. SÅ guttene måtte gi opp å ro i motvind hjem. I stedet la de til ved fyret og gikk hjem.

ER BLITT FRISKET OPP

I årene etter at det ble skrevet er bokstavene i fjellveggen blitt frisket opp. I alle fall to ganger som Knatterød vet om.

- Jeg mener det var noen sjefer på Down Town som frisket det opp i 1987.

- I 2000 reiste jeg og en arbeidskamerat bort for å friske det opp. Men da turte ikke jeg å klatre opp, jeg ble helt stiv. Det skjer visst noe med oss når vi blir litt opp i årene. Det er ikke like lett å klatre da, det er vist en forskjell på det å være 18 og det å være 50, sier Knatterød med et smil.

RENSE DET OPP

Selv har han ingen håp om at han kan klatre opp i fjellveggen å rense det som er skrevet der i tillegg til de historiske ordene.

- Men jeg håper jo at noen vil ta på seg jobben. Dette er første gangen i løpet av de snart 38 årene bokstavene har stått der som noen har gjort hærverk på de, sier han.

TA har også vært i kontakt med lokalhistoriker og utgiver Truls Nordby. Han bekrefter også historien om at dette ble skrevet i 1972.

- Men tidligere hadde det vært skrevet noe annet i fjellveggen, litt lenger borte. Der stod det «Velger eder i dag et annet styre», sier Truls Nordby.

- Men dette ble malt før krigen og ble fjernet av tyskerne. De trodde det hadde noe med motstand mot dem å gjøre. Så de skjøt rett og slett bort det som stod der, sier han.