Gå til sidens hovedinnhold

Sykehuset Telemark tatt for juks

Artikkelen er over 10 år gammel

Lungeavdelingen på Sykehuset Telemark skal ifølge et kontrollutvalg ha feilkodet for å få økt utbetaling. Sykehuset blir nå trukket 3,6 millioner kroner.

Det skriver Aftenposten på sine nettsider.

Sykehusene finansieres etter hvilke diagnoser og behandling pasientene får. Cirka 20.000 diagnoser og 5000 behandlingsmåter settes inn i et system på 500 koder, som bestemmer tilskuddet.

I januar i år, etter flere år med feilkoding, ble det kjent at sykehus bruker egne dataprogrammer for å finne koden som gir best betalt. Helseforetak og politikere har lovet forbedring, men på nytt skjer altså feilkoding.

- Sykehuset i Telemark koder sine pasienter ulikt fra resten av landet når det gjelder lungesykdommer, sier leder for Avregningsutvalget, Bjørn Buan til Aftenposten.

Feilkoder KOLS

Det er fjorårets koding som er gransket. I resten av landet ble lungesykdommen KOLS kodet som «respirasjonssvikt». STHF har kodet KOLS som «sykdommer i åndedrettsorganer med ventilasjonsstøtte», som gir mer tilskudd. Sykehuset har brukt en behandlingsmetode med ansiktsmasker som bedrer pasientens respirasjonsarbeid.

- Vi mener det er riktig fordi behandlingsmåten fungerer godt. Det har ført til færre innleggelser på lungeavdelingen, og våre lungespesialister mener bestemt at pasientene mestrer sin kroniske tilstand langt bedre med slik hjelp. Dette gir kortere liggetid, bedre livskvalitet og færre svingdørsinnleggelser, sier Per Urdahl, klinikksjef på lungeavdelingen ved Sykehuset i Telemark til Aftenposten.

Klinikksjefen erkjenner at behandlingen med ansiktsmaske ikke er faglig dokumentert, og at det er delte meninger om dette. Derfor vil sykehuset på nytt gjennomgå denne type behandlingspraksis.

Avgjøres 16.desember

Helse Sør-Øst blir dermed trukket 3,6 millioner kroner fra 2009-tilskuddet om Stortinget følger Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og Avregningsutvalgets anmodning. Det blir avgjort i Stortinget 16. desember. Senest i fjor fikk STHF kritikk for å bløffe seg effektive ved å kode annerledes enn resten av landets sykehus, ved fødsler og keisersnitt.