Svindlet landets rikeste

DØMT:KONTANTUTTAK: Porsgrunnsmannen og hans medtiltalte skal ha fått ut hele 12,5 millioner kroner gjennom kontantuttak med falske bankkort. Dette bilde viser den antatte hovedmannen under ett av svindelforsøkene.

DØMT:KONTANTUTTAK: Porsgrunnsmannen og hans medtiltalte skal ha fått ut hele 12,5 millioner kroner gjennom kontantuttak med falske bankkort. Dette bilde viser den antatte hovedmannen under ett av svindelforsøkene. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

En 33 år gammel porsgrunnsmann er sammen med 14 andre personer dømt for å ha svindlet noen av landets rikeste for 12,2 millioner kroner og forsøk på svindel av ytterligere 8,4 kroner.

DEL

Alle de 15 tiltalte i den såkalte Plastic fantastic-saken som handlet om svindel av 50 norske bankkunder, er i Oslo tingrett dømt til fengselsstraffer.

Den strengeste straffen lyder på tre og et halvt år. Den korteste fengselsstraffen som er idømt, er 75 dager.

SENTRAL PORSGRUNNSMANN

Den 33 år gamle porsgrunnsmannen beskrives som en av de mest sentrale personene i det organiserte nettverket .

Saken handler om svindel av totalt 12,2 millioner kroner og forsøk på svindel av ytterligere 8,4 millioner kroner. Over 50 norske bankkunder skal ha blitt ofre for bedrageriet som ble utført mellom 2006 og 2009. Svindlerne skal systematisk ha gått etter noen av Norges rikeste personer.

LES OGSÅ: Tappet landets feteste kontoer

LEVDE ET LUKSUSLIV

Etter det TA kjenner til skal 32-åringen og de andre antatte hovedmennene ha levd et liv i luksus både i Norge og utlandet etter at de fikk hånd om de rundt 12 millioner kronene. Politiadvokat Knut Horn har tidligere bekreftet at flere av de siktede i saken skal ha reist sammen på en tur til Roma.

Det har tidligere blitt bekreftet at noe av svindelutbyttet har blitt benyttet ved denne turen.

TA kjenner også til at det skal ha blitt brukt penger på biler og luksusleiligheter

BRUKTE FALSKE KORT

Porsgrunnsmannen og hans medtiltalte har i stor stil organisert og fortatt kontantuttak med falske bankkort. På kortene har bilde og fødselsnummer stemt overens med personene som har brukt kortene, og dette har gjort det svært vanskelig for post- og bankansatte å oppdage svindelen.

VAR MIDLERTIDIG ANSATT I BANK

TA kjenner til at 32-åringen har vært midlertidig ansatt i Postbanken, som er et datterselskap av DnB Nor. Herfra skal porsgrunnsmannen ha skaffet til veie opplysninger om velstående personers konti.

Denne jobben fikk han til tross for at han er tidligere straffedømt blant annet for uaktsomt drap i forbindelse med en trafikkulykke i Porsgrunn. Han er også tidligere dømt for tyveri og flere tilfeller av vold og skadeverk.

Opplysningene fra banken skal så ha blitt benyttet til å produsere de falske bankkortene.

MÅ BETALE ERSTATNING

De tiltalte er også dømt til å betale rundt 7 millioner kroner i erstatning til DnB Nor og Fokus Bank.

Den største enkeltsaken dreier seg om svindel av 1,14 millioner kroner. Her har bedragerne lurt ansatte i to DnB NOR-filialer med falskt pass og bankkort, slik at pengene ble overført til en konto i Postbanken. Deretter ble pengene tatt ut i 17 omganger over to dager på ulike postkontorer i Oslo og omegn.

UTSATT FOR ANTATT HOVEDMANN

For den antatte hovedmannen i saken, Phillip Holst-Cappelen, er saken utsatt.

Holst-Cappelen ble i februar pågrepet i Spania etter å ha vært etterlyst internasjonalt i lengre tid. I Sverige er han pekt ut som hjernen bak to kidnappinger, der velstående forretningsmenn ble presset for nær 16 millioner kroner

Artikkeltags