Strikker sokker fra hele verden

SOKKER MED NAVN: Et lite utvalg av ullsokker fra oppskriftsamlingen. Fra venstre Spiderman-sokken, influensa-sokken/litt-syk-sokken som har sitt opphav i både Texas og Nord-Norge, St.Patrick-sokken fra Skottland, deretter et navnløst par, et par etter oppskrift fra Østerrike, Snickers-sokken inspirert av sjokoladen med samme navn og den blå er etter oppskrift i en bok om sokker fra Husfliden.

SOKKER MED NAVN: Et lite utvalg av ullsokker fra oppskriftsamlingen. Fra venstre Spiderman-sokken, influensa-sokken/litt-syk-sokken som har sitt opphav i både Texas og Nord-Norge, St.Patrick-sokken fra Skottland, deretter et navnløst par, et par etter oppskrift fra Østerrike, Snickers-sokken inspirert av sjokoladen med samme navn og den blå er etter oppskrift i en bok om sokker fra Husfliden. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

Sigrunn Haukedal har muligens landets største samling av strikkeoppskrifter til sokker. Hun har samlet tusenvis og strikker årlig rundt 200 par, fra influensasokker til fiskesokker.

Det første 61-åringen gjør når hun er ute på reise i utlandet, er å lokalisere nærmeste garnbutikk.

- Det er som å komme inn i en gotteributikk. Jeg vil helst kjøpe alt, men så må jeg tenke på hva jeg kan få med på flyet hjem. Det er blitt mye overvekt, sier Sigrunn Haukedal, som er oppvokst på Gimsøy i Skien.

LYDBOK OG STRIKKETØY

I sommer kan du treffe henne daglig i Brekkeparken. Der sitter hun på trappa til en av de gamle stuene - og strikker, naturligvis. Alle ullsokkene som er produsert siden i fjor, er til salgs.

- Jeg strikker hver dag hele året. Jeg har sju-åtte forskjellige strikketøy som ligger etter hverandre. Jeg skifter strikketøy hver gang jeg må skifte cd. Jeg hører nemlig på lydbøker mens jeg strikker, forklarer farmoren, som bor i et lite hus sammen med ektemannen bak Brekkeparken.

FINNER FRAM

- Akkurat nå er det garn overalt her, for jeg holder på å rydde til storrengjøring. Strikkeoppskriftene vil jeg gjerne få ryddet ordentlig opp i når jeg får tid. Jeg vet likevel hvor jeg har de forskjellige tingene, sier Haukedal og finner en bunke med noen av de eldste oppskriftene i en av hyllene på soverommet.

I årene da hun var utearbeidende og småbarnsmor, var det lite tid til strikking.

- I den perioden tror jeg ikke at jeg hadde et eneste nøste, men jeg visste at en dag ville jeg få tid til strikking. Jeg har samlet på sokkeoppskrifter bestandig, sier Haukedal og trekker på seg et par hippiestrømper som er etter en original oppskrift hun har hatt siden tidlig på 1970-tallet.

STRIKKER OVERALT

- Hvorfor nettopp ullsokker?

- Jeg vet ikke, men det begynte med at jeg fant oppskrifter og søkte etter flere på reiser. Jeg var på interrail som 50-åring og da lette jeg etter oppskrifter overalt. Å strikke sokker er et enkelt håndarbeid å ta fram. Om jeg må vente tre timer på et forsinket fly, så er jeg ikke stressa. Jeg bare strikker i stedet.

KNYTTER KONTAKTER

Mange kontakter er knyttet mellom Sigrunn Haukedal og andre sokkestrikkere verden over. Mange av dem har hun møtt på nettet og utvekslet oppskrifter med. Andre har hun møtt på Internasjonalt senter i Skien, der hun hver onsdag deltar på strikketreff. I møte med innvandrerkvinner har hun fått sokkeoppskrifter fra fjerne strøk.

- Jeg kjeder meg aldri. Har jeg tid til overs, drar jeg fram en bunke oppskrifter og så er jeg i gang igjen. Jeg liker å sitte med en haug garn i flotte farger rundt meg, sier Haukedal, som opplever at hun ofte har mer garn hjemme enn hva mange av garnbutikkene hun har vært i kan tilby.

POPULÆRE SOKKER

Hun er mest glad i norskprodusert garn fordi hun erfarer at kvaliteten er så god, men klarer ikke å unngå innkjøp i utlandet likevel.

- Jeg blir helt ivrig og klarer ikke å la være. Dette er min interesse og jeg tenker ikke over hva jeg har igjen for det i penger. Jeg selger og gir bort alle de 200 parene med sokker i løpet av sommeren. Jeg legger til side inntekten og tar med barnebarna på ferie. For meg er dette en hobby og ikke en forretning, så jeg kan ta en lav pris. Den dagen jeg ikke har moro av å strikke sokker mer, kan jeg bare kutte ut.

FISKESOKKEN

I kontakt med gjester i Brekkeparken, opplever hun at folk oppsøker henne med sokkeoppskrifter.

- Jeg fikk en oppskrift på barnesokker fra en gammel venninne på Vestlandet. Oppskriften er fra 1901. Jeg har mange sokkeoppskrifter som er like gamle som meg selv. Det følger en historie med hver sokk. Jeg husker fra jeg var lita at en som het Karl på fisketorget i Skien hadde ullsokker uten hæl. Den kaller jeg «fiskesokken». Den ble strikket uten hæl for å være mer slitesterk. Den oppskriften har jeg mottatt fra mange kanter av landet, men da med ulike navn. Det er mye kulturhistorie i ullsokker, konkluderer Sigrunn Haukedal.

Artikkeltags