Starter folkeaksjon for Vestfoldbanen

Artikkelen er over 10 år gammel

Miljøveteran Olaf Brastad fra Holmestrand setter i gang en aksjon for å utbedre Vestfoldbanen. Nå vil han ha med Telemark i kampen. En underskriftsaksjon skal gjenreise den hundre år gamle jernbanen mellom Oslo og Skien.

DEL

- Her var det tomt!

Olaf Brastad humrer i skjegget og setter seg ned på Skien jernbanestasjon. Han har helt rett. Det er tomt. Brastad jobber som styreleder i Bellona og miljøengasjert politiker i Holmestrand, hvor han har vært ordfører i to perioder. Han er også styreleder i Teater Ibsen.

- Jeg er med andre ord en av mange pendlere, sier han, og ser seg rundt på den tomme jernbanestasjonen.

Tomme jernbanestasjoner vil han ha slutt på. Nå har han vært med på å starte en mobilisering som skal få fart på utbyggingen av Vestfoldbanen, og han vil ha med deg.

- Å få med Telemark i dette er avgjørende, sier Brastad.

LUTA LEI

Mobiliseringen består blant annet av en underskriftskampanje. Gjennom opprop.no og andre kanaler samles det inn signaturer, og disse skal leveres til de høye herrer og kvinner med makta. Han oppfordrer også lokalpolitikerne til å skrive uttalelser han vil ta med seg til regjering og storting.

- Nå jobber vi opp mot revidert statsbudsjett for å få bevilgninger inn her, men denne folkebevegelsen gir seg ikke der, forsikrer Brastad.

Nå er han nemlig luta lei.

TILBUD OG ETTERSPØRSEL

- Den rødgrønne regjeringa snakker varmt om jernbane, men pengene mangler, sukker miljøaktivisten.

Den rundt 100 år gamle jernbanen opp mot Oslo mener han selv må ta skylda for at jernbanestasjonen han sitter på er folketom. Han ser på det hele som et elementært brudd mellom tilbud og etterspørsel.

- Som sagt er jeg selv pendler, men da jeg reiste hit fra Holmestrand i dag tok jeg bilen. Tilbudet er for dårlig! mener Brastad.

SNØRR OG BART

Han synes ny jernbane er en vinn, vinn og vinn-situasjon. Miljøet, næringslivet og folk flest går av med seieren om han får det som han vil, tror han. Men han er avhengig av politikernes og din støtte. Og at ikke høyhastighetstoget får for mye fokus.

- Vi må skille mellom snørret og barten, mener Brastad.

- En høyhastighetsbane vil først og fremst være et alternativ for fly. Vi trenger en god jernbane for lokal transport, ettersom det er mange pendlere på østlandet.

- IKKE LATE

- Det burde vært mulig for folk i Tønsberg å reise til Skien på teater, for så å ta toget hjem igjen på kvelden.

- Ser du også for deg så lokal transport som mellom Porsgrunn og Skien?

- Javisst!

- Du tror ikke folk er for late til å ta toget, da?

- Slettes ikke. Folk ønsker bedre kollektivtransport, og vil bruke det om det kommer.

- Du har vært med på mange aksjoner tidligere. Nytter det?

- Ja, det gjør det.

Artikkeltags