Spionerer med viltkamera

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

SKIEN: Jegersesongen starter i går med jakt på rådyrbukk. Mange har allerede spionert på byttet i månedsvis med eget viltkamera. Nå tar også forskerne metoden i bruk for å telle gauper i Telemark.

DEL

Å ta bilder av ville dyr i naturen, uten at du selv må sitte og vente, har åpnet en ny verden for jegerne. Med viltkamera kan dyr fotograferes og filmes til alle døgnets tider. Straks et motiv er sikret i skogen, kan kameraeieren laste ned bildet på mobilen.

- BEDRE JAKT

- Jeg synes jakta er blitt bedre med muligheten til å følge dyrene hele året, sier innehaver av Jaktfall AS i Skien, Bjørnar Nestangen.

Til årets jaktstart har mange jegere i Telemark allerede hatt et spesielt hjortevilt i siktet siden siste jaktsesong.

- Jeg bruker viltkamera i jaktterrenget i Sauherad. Det er mest jegere som kjøper viltkamera for å følge viltet de skal jakte på gjennom årstidene. Da kan man også få mer kontroll på hvilke dyr som egner seg til avskyting. Det er moro å følge dyra gjennom årstidene, sier Nestangen, som bare den siste måneden har solgt rundt 100 viltkamera.

STOR INTERESSE

- Interessen og salget har eksplodert siden jeg åpnet butikken i 2008. Folk er opptatt av at det skal være enkelt i bruk. Jeg er opptatt av kvalitet og har derfor landet på et kanadisk produkt, sier Nestangen, som fører Spy Point.

Jegerservice AS i Nome og MX Sport Haukeli i Vinje bekrefter samme trend. Begge satser på amerikanske Cuddeback. Salget av viltkamera har økt kraftig de siste to årene. Prisen for et kamera med god kvalitet begynner på 2000 kroner.

MANGE MULIGHETER

- Det er mange muligheter med viltkamera. Noen benytter det til å overvåke hytte, anleggsområder og båthavner, men flesteparten av kjøperne er jegere. For jegere er det veldig spennende med viltkamera i forkant av jakta, sier Nestangen.

Han får mange gode historier servert i butikken, etter at jegere har fanget unike motiv.

- De fleste setter opp kamera ved en saltstein nær dyresti eller hogst. Jeg har sett mange bilder av gaupe, men også bjørn, sier Nilsen, som ønsker å holde detaljer om sted og tidspunkt hemmelig.

VED HUSVEGGEN

Å se ville dyr i sitt naturlige miljø, er en av de beste opplevelsene for jegere og naturinteresserte.

- Jeg har selv et viltkamera hjemme. Jeg la ut brød til rådyra og har fått fine naturbilder. Det er veldig gøy, sier daglig leder, Marianne Heier, ved MX sport Haukeli.

Av hensyn til personvernet, er det viktig å plassere viltkameraet utenfor stier der folk går. Hensynsfull plassering er også lurt for å unngå tyveri.

DELER SKUP

Rovdata er en nasjonal leverandør av bestandstall for rovdyr. På nettstedet www.rovdata.no oppfordres folk til å legge inn egne bilder av rovdyr. Per i dag ligger rundt 700 bilder til visning for alle på dette nettstedet.

I tillegg kan du se alle bilder av alle dyrearter som blir fanget av viltkamera til Norsk institutt for naturforskning på nettsiden http://viltkamera.nina.no/. Siden oppdateres hver måned i vinterhalvåret.

Artikkeltags