Søndagsåpent ga doblet omsetning

Artikkelen er over 11 år gammel

SKIEN: Søndagshandel brer om seg. Nå har enda en dagligvareforretning i Skien begynt med søndagsåpent. Joker i Duestien har nesten doblet omsetningen etter at den begynte å holde åpent på søndager.

DEL

Joker har måttet bygge om for å møte den store pågangen av kunder på søndagene.

På grunn av bestemmelsene i loven kan ikke Joker utvide lokalet. Men ingen kan nekte dem å installere en kasse i tillegg den andre, selv om det fortsatt kan bli trengsel og kø i butikken.

SUKSESS

- Søndagsåpent har vært en suksess. Vi har bare drevet butikken siden juni, men butikken startet med søndagsåpent for ett år siden, sier Bjørn Løberg Pedersen, innehaver av Joker i Duestien i Skien.

Butikkens arealer er på 99 kvadratmeter. Butikken kan bygge om og lage andre planløsninger mellom reolene, men den har ikke lov til å utvide arealet uten å måtte stenge på søndagene.

ØKT OMSETNING

Joker i Duestien har en årsomsetning på cirka 12 millioner kroner. Etter at butikken startet med søndagsåpent har omsetningen økt med 70 prosent.

Løberg Pedersen mener søndagsåpent har gitt butikken et løft også de andre ukedagene fordi folk ble oppmerksom på butikken.

I tillegg er Klovholt Minimarked i Mælum åpent på søndager hele året.

Joker Meaksmoen på Notodden har hatt fast søndagsåpent siden 1995. Innehaver Morten Roland sier de har økt omsetningen hvert år, men det er mye jobbing. Han står i butikken så å si hver søndag sammen med to ansatte.

NISJE

- Jeg driver en nisjebutikk. Hvis jeg hadde hatt en butikk på 400 kvadratmeter så hadde jeg aldri bygd om den til 100 kvadratmeter, sier han.

Joker Stive i Heddal har også søndagsåpent.

I tillegg startet også Snipetorp dagligvare i Skien nylig med fast søndagsåpent. De nye eierne av denne gamle dagligvareforretningen på Kleiva er Geir Langkaas og Morten Gunnulfsen, som overtok driften i oktober. Før det hadde begge to jobbet i 30 år på Union.

NYE FJES

- Det er for tidlig å si om dette har vært en suksess. Men jeg så en del nye fjes på søndag. Vi har absolutt tro på dette, hvis ikke hadde vi ikke gjort det, sier Langkås.

Han tror det er folk som ønsker søndagsåpent. Ifølge Langkås var det flere kunder som spurte om de ikke skulle ha åpent på søndagene.

De to driverne eier 50 prosent av butikken hver. De skal jobbe i butikken hver søndag framover. Men Langkås sier de trolig kommer til å ansette noen personer etter hvert.

Butikken har 100 kvadratmeters salgsflate, og er akkurat innenfor den såkalte «Brustadbua».

Hovedregelen i helligdagsloven er at dagligvareforretninger i utgangspunktet være stengt på søndager. Men det finnes en rekke unntaksbestemmelser for kiosker, hagesenter og bensinstasjoner. I tillegg kan dagligvareforretninger som ikke er større enn 100 kvadratmeter holde åpent på helligdager.

MÅ FØLGE LOVEN

Seniorrådgiver Gunn Gjevestad ved Arbeidstilsynet i Telemark sier alle virksomheter som har søndagsåpent må følge arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid og fritid for arbeidstakerne.

- Hvis de ikke gjør det, er det brudd på arbeidsmiljøloven, og det sees på som grovt brudd, sier Gjevestad.

Hun sier de ansatte i utgangspunktet ikke skal jobbe to helger på rad selv om det er en fridag i mellom. Det er ikke lov å jobbe tre helger i ett strekk.

- En arbeidstaker har krav på 35 timers fri etter å ha vært på jobb i sju dager. Har for eksempel en butikkansatt jobbet hver dag mandag til og med søndag, har hun eller han krav på fri på den påfølgende mandagen, sier hun.

FÅR ALLE ULEMPENE

Handel og Kontor liker ikke utviklingen med stadig mer søndagshandel. Terje Heidenstrøm, leder i Grenland Handel og Kontor, spør seg hvorfor det er de butikkansatte som må ta alle ulempene ved den såkalte utviklingen.

- Andre steder stenger bare tidligere og tidligere. Du må ta fri fra jobben for å klare å rekke dem. Men å gå i dagligvarebutikk kan du nå til og med gjøre på søndag, sier han.

Ingen av de ansatte ved Joker i Duestien er fagorganisert. Innehaveren sier de får kompensasjon gjennom 100 prosent lønnstillegg for å jobbe på søndag.

Artikkeltags