– Han er ute og kjøper smoothie til meg. Jeg har ikke tid til å spise. Ingeborg Lykseth sitter i andre etasje på Røde kors-huset i Skien. I rommet står mange stoler i en ring. Her er det workshop med ungdommer hele dagen. Og der kommer Alexander inn dørene, med smoothien til sin tidligere kursleder.

– Presis, som vanlig, sier Lykseth og tar imot blåbærsmoothien med et smil. Bedriften hennes, lyk-z & døtre, har hjulpet mange ungdommer tilbake i jobb eller skole, og jobber både i Italia og Irland. Det hender hun blir sliten av å stadig være på farten.

– Men mest av alt er det inspirerende. Det går jo så bra!

VARIG ENDRING

Treningen varer fra 10 til 25 dager. Målet hennes er å skape en varig endring hos hver enkelt av de som deltar på workshopene. Men her er det ikke noe slinger i valsen. Kommer du for sent på kursene, er det ingen nåde.

– Da får de ikke fortsette på kurset. Struktur, rutiner og omsorg er det jeg kan tilby. Hvis noen kommer for sent, skaper det uro og støy i gruppen, sier Lykseth. I fjor var det ni ungdommer som deltok på ett av kursene. Alle de syv som fullførte er nå enten i jobb eller på skole, forteller hun stolt.

NAV i Skien og på Notodden har kjøpt programmet hennes. Det var gjennom NAV 23 år gamle Alexander begynte på kurset i 2011. Han slet med sosial angst, og vanligvis var skauen hans tilfluktssted. Møtet med asfaltjungelen var ikke lett. Alexander skalv som et aspeløv første gang han tok mot til seg og dro til Skien sentrum.

– Det var helt grusomt. Jeg fikk så til de grader skjelvinger, forteller han.

– Jeg hadde hundre prosent tillit til at Alexander var 100 prosent i stand til å bli kvitt angsten, sier Lykseth.

UT AV KOMFORTSONEN

At Alexander fortsatt er en naturens mann, kan man avsløre bare ved å se på friluftsklærne han går i.

– På kurset ble jeg presset ut av komfortsonen, jeg måtte være sosial og snakke med andre. Av og til har jeg fortsatt litt problemer, men angsten er så å si borte, kan han fortelle.

Ingeborg er imponert.

– Til tross for at han skalv, sto han foran forsamlingen på kurset og snakket. Alexander ser bort på Ingeborg. Med glimt i øyet sier han:

– I og med at du sa jeg måtte det, turde jeg ikke annet.

– Jeg tror du innerst inne visste at du ville klare det, repliserer Ingeborg.

PÅ RETT SPOR

Det hele fikk en «happy ending», da Alexander begynte på Søve videregående skole. Hver dag reiser han 25 minutter med buss fra Skien til skolen på Ulefoss.

– Bare det at du tør å ta buss, er jo et stor fremskritt, sier Ingeborg, henvendt til Alexander. Fra å være en umotivert elev som knapt fikk ståkarakterer, briljerer han nå med femmere og seksere i karakterboka. På eksamen fikk han seks i engelsk og fem i norsk muntlig og skriftlig.

Det er første skritt på veien til å bli naturforvalter. Ingeborg Omdal Lykseth hjalp han på rett spor.

– Han har kommet dit han skal. Det er det som er så fint.