Gå til sidens hovedinnhold

Skien får gateskilter på somalisk

Artikkelen er over 11 år gammel

Skien er som en av fire kommuner i landet valgt ut til et forsøk med tospråklige veiskilt. Med bakgrunn i kommunens store andel av innvandrere fra Somalia, vil gateskiltene i kommunen i fremtiden stå på norsk og somalisk.

- Det kommer stadig flere innvandrere fra Somalia til Skien, og kommunen har tradisjonelt hatt stor suksess med integreringen av disse. I den første fasen av integreringen ser vi likevel på det som en klar fordel at viktig kommunal informasjon kommer på flere språk, sier Halvor Ringhus (SV) i Skien kommune. Han møter problematikken daglig i arbeidet ved voksen-opplæringen, og han er også leder av kommunens navneutvalg.

UNØDVENDIG PÅ SIKT

- Det må ikke være tvil om at målet fortsatt er at alle innvandrere skal lære seg norsk, sier Ringhus. Likevel kastet kommunen seg på da det ble utlyst midler i regi av barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Kommunen skal selv ikke bruke penger på dette prosjektet.

- Vi ser at språkproblemer gjør at viktig informasjon ikke kommer ut til en relativt stor befolkningsgruppe. Derfor ser han stor nytte i at mange av kommunens gateskilter nå kommer på to språk.

- Dette vil garantert bli veldig nyttig i den første fasen av integreringen, men på sikt håper vi selvsagt at prosjektet skal utspille sin egen rolle, sier Halvor Ringhus.

OVERSETTES

- Skiltene er ikke ferdig produsert, men det er klart at dette i første omgang vil gjelde opplysningsskilter og navn som lett kan oversettes, sier Ringhus. Han har allerede fått oversatt steder som Rådhusplassen, Odd stadion og Handelstorget. Underskiltene i forbindelse med kommunes parkeringsplasser vil også komme på to språk. En liste med rundt 200 skilt skal godkjennes på neste møte i navneutvalget.

FIRE KOMMUNER

Skien kommune er en av fire kommuner som er valgt ut til dette prosjektet i statlig regi, men er den eneste kommunen som får skilter på somalisk. I Drammen vil tilsvarende skilter stå på norsk og urdu, mens Vestby og Stjørdalen får gate- og opplysningsskilter på norsk og kurdisk.

Trenger vi gateskilter på flere språk? Si din mening på Telemarkher!