Siterte Michael Jackson på Stortinget

BLE IKKE THRILLER: For kanskje første gang i historien ble Michael Jackson sitert fra Stortingets talerstol. Odin Adelsten Bohmann syntes «Man in The Mirror» oppsummerte budskapet hans treffende.

BLE IKKE THRILLER: For kanskje første gang i historien ble Michael Jackson sitert fra Stortingets talerstol. Odin Adelsten Bohmann syntes «Man in The Mirror» oppsummerte budskapet hans treffende. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

OSLO/SKIEN: - Ja, det var noen som skvatt til i stolene, sier vikarierende stortingsrepresentant Odin Adelsten Bohmann (Ap) om da han siterte Michael Jacksons «Man in The Mirror» fra Stortingets talerstol fredag.

DEL

Adelsten Bohmann vikarierer for tiden på Stortinget for Sigvald Oppebøen Hansen som sitter i justiskomiteen.

Under budsjettbehandlingen fredag hadde Adelsten Bohmann et innlegg om hatvold, der han siterte en litt uvanlig inspirasjonskilde for Stortingets benkeslitere:

- Ja, det var noen som skvatt til i stolene, og det ble litt oppmerksomhet fra salen og kolleger. Men nettopp den sangen tar opp essensen i innlegget mitt. Hvis alle gjør litt selv, blir verden et bedre sted, sier Odin Adelsten Bohmann.

FLERE ANMELDELSER

Han er opptatt av å få et større fokus på grupper som opplever hatmotivert vold, deriblant innvandrere og homofile.

- Hatkriminalitet som retter seg mot personer eller grupper med utgangspunkt i hvem de er eller hvordan de ser ut, rammer ikke bare det enkelte offer. Den type kriminalitet skaper også redsel og utrygghet hos alle med samme bakgrunn og skal derfor håndteres med stort alvor hos politiet, sa Adelsten Bohmann fra talerstolen. Han håper at antall anmeldelser av hatvold går opp.

- I Telemark var det 10 anmeldelser av hatvold i 2010, så langt i år er det syv. Det er store mørketall fordi mange føler skam over å bli utsatt for det. Jeg håper flere tør å anmelde det, slik at politiet får større fokus på det, sier han.

ANSVAR FOR SPRÅKBRUK

Selv kjenner han flere som har blitt utsatt for hatmotivert vold, og som homofil har han opplevd å få slengbemerkninger når han går hånd i hånd med kjæresten.

Ap-politikeren mener politikere har et spesielt ansvar for språkbruken.

- Det er bra at straffene for denne typen kriminalitet blir skjerpet, men det viktigste er hva vi som enkeltpersoner og politikere gjør. Som politiker og medmenneske har man et ansvar for agendaen og språkbruket, enten det dreier seg om debatter i Stortinget, gode middagsselskap eller mediautspill, mener han.

TRAFF GODT

Stortingsvikaren håper større satsing på undervisningsopplegg i skoler og barnehage kan føre til at man dyrker fram tolerante verdier.

- Jeg trenger ikke Michael Jackson for å si dette, men han var en dyktig låtskriver og sangen treffer godt i forhold til budskapet mitt. Det handler om at alle mennesker er like mye verdt, uansett hudfarge eller seksuell legning. Og det handler om å sette nettopp dette grunnleggende demokratiske prinsippet høyt. Derfor vil vi fortsette å ha høy prioritet på saker som handler om dette, sier Odin Adelsten Bohmann. Han deltok også i Stortingets særskilte komité for Utøya denne uka.

Artikkeltags