Sier fra seg 40 prosent av lønna

VIKTIGE BIDRAG: På veggen henger «Ukas hverdagshelter». Det er REC-ansatte som tidligere har kommet opp med ideer til effektivitetsutvikling og kostnadsreduksjoner. - Flere av forslagene er i millionklassen, forteller Rune Sørensen.

VIKTIGE BIDRAG: På veggen henger «Ukas hverdagshelter». Det er REC-ansatte som tidligere har kommet opp med ideer til effektivitetsutvikling og kostnadsreduksjoner. - Flere av forslagene er i millionklassen, forteller Rune Sørensen. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Neste uke sender REC ut permisjonsvarsel. Men allerede har 58 av de ansatte sagt seg villige til å permitteres - og gå ned 40 prosent i lønn.

DEL

I slutten av mai kom meldingen om at 300 ansatte ved REC Wafer på Herøya permitteres fra 1. juli.

Bakgrunnen for permitteringene er sviktende etterspørsel etter solceller, og bedriften har fått beskjed om å gjennomføre store kostnadskutt.

Det er foreløpig uklart hvor mange som faktisk blir permittert, men de som styrer kuttene har nå fått en hjelpende hånd fra de ansatte.

- RESPEKT

58 av de ansatte har allerede sagt seg villige til å permitteres i tre måneder.

- Jeg synes det står stor respekt av de som frivillig sier fra seg 40 prosent av lønna. Og med den begrunnelsen de fleste gjør det med, blir jeg enda mer imponert. Dette er i andre enden av grådighetsskalaen, som du ser ellers i verden, sier Rune Sørensen, nestleder i Industri Energi ved REC.

Ingen av de ansatte Sørensen pratet med på mandag hadde lyst til «å komme i avisa». Men til den tillitsvalgte sier de:

- Det blir ikke fett økonomisk, men jeg klarer det.

Og:

- Jeg vet jeg tåler en nedgang i lønn. Jeg hadde fått dårlig samvittighet hvis en av mine kolleger - som kanskje er i etableringsfasen med unger - måtte permitteres i stedet for meg.

REDDE ARBEIDSPLASSER

De permitteringsvillige er folk med økonomisk ryggrad til å bære lønnsnedgangen. Det dreier seg hovedsakelig om ansatte over 55 år, med lang yrkeserfaring og høy ansiennitet, opplyser Sørensen.

- De fleste har vært yrkesaktive hele livet. Barna har flyttet ut, og de har lite gjeld. Mange av dem har hytte og båt de liker å holde på med. Sånn sett passer det med permittering fra juli til september. Men de gjør også bedriften en tjeneste: De stepper til side for å redde arbeidsplasser.

SENDER UT VARSEL

- Det var først snakk om 300 permitteringer. Vet dere noe mer nå?

- Det tallet er veldig omtrentlig. Vi er fortsatt i planleggingsfasen, sier Sørensen.

REC-direktør André Knüppel satt i går i forhandlinger med fagforeningene ved bedriften.

- Jeg vil ikke kommentere spørsmål som diskuteres i forhandlingene.

- Nå regner dere med å avslutte forhandlingene?

- Det er ikke lenge til. Planen er å sende ut permisjonsvarsel til de ansatte i løpet av neste uke.

Artikkeltags