Gå til sidens hovedinnhold

Sendte drapstrussel til barnevernsansatt

Artikkelen er over 7 år gammel

SKIEN: En grenlandskvinne i 40-åra sendte flere sjikanerende tekstmeldinger og en konkret drapstrussel til en ansatt i barnevernet. I tillegg sendte kvinnen truende meldinger til en kvinne som fungerte som fostermor for et av barna hennes.

Den 30. mai i 2012 kidnappet grenlandskvinnen ett av barna sine, da barnet var på vei til en barnehage i drosje. Sammen med to mannlige medhjelpere sperret kvinnen veien for drosjen, og de fikk med seg kvinnens barn. Den dramatiske hendelsen førte til at bilen de flyktet i ble etterlyst av politiet. Etter en tid på flukt i Norge og Sverige, returnerte kvinnen til Norge et par uker senere. Barna hennes ble da tatt hånd om av barnevernstjenesten.

Fra mai til august i fjor sendte grenlandskvinnen flere truende tekstmeldinger til en ansatt i barnevernet, og til en kvinne som var fostermor for et av barna hennes. Og i mars i år sendte hun en konkret drapstrussel til den barnevernsansatte.

BESKREV DRAPSMETODE

«Jeg vet nå sikkert at det er folk på vei til Norge med eneste mål å hevne det du har gjort mot de små og resten av oss.», het det i meldinga til en ansatt i barnevernet, og i meldinga beskrev kvinnen også en drapsmetode.

Ved en anledning oppsøkte kvinnen fosterforeldrene, hvor hun forsøkte å ta med seg et av barna sine. Det ble et basketak, før kvinnen forlot stedet uten barnet. Fosterforeldrene ble svært redde, og etter hendelsen installerte de et overvåkingskamera, slik at de kunne se hvem som ringte på døra.

Grenlandskvinnen måtte nylig møte i Nedre Telemark tingrett, tiltalt for de sjikanerende meldingene og drapstrusselen.

Kvinnen forklarte at hun var svært fortvilet i tida etter omsorgsovertakelsen, og over at hun ikke fikk treffe barna sine. Kvinnen sa at hun ikke fikk noen informasjon om barna, og at hun opplevde at barnevernstjenesten var utilgjengelig. I retten sa kvinnen at hun angret på tekstmeldingene hun sendte.

– STOR UTRYGGHET

Hun erkjente også straffskyld for å ha sendt drapstrusselen til en ansatt i barnevernet. En kollega av den fornærmede, forklarte i retten at trusselen ble tatt svært alvorlig. I ei melding til den barnevernsansatte, skrev kvinnen også at hun ikke skjønte hvorfor han ikke hadde livvakter.

Foruten truslene og de sjikanerende meldingene, sto kvinnen tiltalt for tyveri av to bilskilter, kjøring uten gyldig førerkort og brudd på våpenloven, ved at hun oppbevarte noen få haglpatroner og riflepatroner.

Tingrettsdommer Berit Nerva og meddommerne Helge Siljan og Marit Evensen Bjørndal har dømt kvinnen til fengsel i ni måneder, hvor av seks måneder gjøres betinga med to års prøvetid. Kvinnen slipper å sone, siden den ubetinga delen på tre måneder anses ferdig sonet, siden kvinnen i en periode satt varetektsfengslet.

– Sjikaner, skremmende meldinger og trusler av denne art er svært alvorlige, og er egnet til å skape stor utrygghet hos den som rammes. Dette gjelder ikke minst der det er snakk om vedvarende krenkelser over tid. Den som rammes vil gjerne få redusert livskvalitet, og også ens familie vil bli berørt av utryggheten, heter det i dommen.

– RAMMET EN HELT ETAT

Når det gjelder drapstrusselen, mener retten at kvinnens vanskelige situasjon ikke kan forsvare trusselens skremmende og grusomme innhold.

I dommen heter det også at i dette tilfellet har en hel etat blitt påvirket av tiltaltes pågående, skremmende og truende atferd. Kvinnen er tidligere straffedømt.