Rom for toleranse

TESTER TOLERANSEN: - Uenighet er den beste indikator på hvor tolerante vi er, mener lærer i matte, musikk og religion ved Skien videregående skole, Knut Sagafos. Mandag får han vite om skolen godtar filmvisning utenom skoletida.

TESTER TOLERANSEN: - Uenighet er den beste indikator på hvor tolerante vi er, mener lærer i matte, musikk og religion ved Skien videregående skole, Knut Sagafos. Mandag får han vite om skolen godtar filmvisning utenom skoletida. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Religionslærer Knut Sagafos vil vise en evolusjonskritisk film i skolens lokaler. - Jeg driver med det helt motsatte av propaganda. Toleransen kommer best til uttrykk gjennom debatt.

DEL

Sagafos har blitt omtalt i TA den siste uken fordi han vil vise den amerikanske filmen «Expelled» fra 2008, som taler for såkalt intelligent design som bakgrunn for skaperverket. Filmen er kritisk til evolusjonsteorien og skal koble Darwins teori til både nazisme og kommunisme.

PRIVAT VISNING

- Jeg er litt overrasket over omfanget av saken i avisa. Jeg vil vise filmen i et av skolens lokaler på kveldstid for en liten gruppe mennesker, som er interessert i emnet. En plakat på skolen som forteller om arrangementet, er informasjon som alle pleier å henge opp når noe skjer, sier Sagafos, som har jobbet som lærer i matematikk, religion og musikk ved Skien videregående skole siden 1990.

- I Norge har vi hatt en ensidig evolusjonsdekning. Når så du en evolusjonskritisk naturserie på NRK sist? Jeg stiller spørsmålstegn, slik vi alltid oppfordrer elevene til å gjøre.

TILFELDIG CELLE

- Jeg var russ ved Skien videregående skole i 1978, sier Sagafos, som beklager at arbeidsplassen er blitt dratt inn i saken helt uforskyldt. .

Han presiserer at filmvisningen ikke har noen kobling til elevundervisningen. Leie av lokalet på skolen og initiativ til at filmen skal vises, er sakens utgangspunkt.

- Ingen er nøytrale. Alle har et syn, men vi skal tolerere hverandre. Toleranse kommer best til uttrykk når vi er uenige. Filmen handler om noe så viktig som ytringsfrihet. Det bør være åpenhet for andre forklaringer om verdens begynnelse enn den tilfeldige, der den første cellen dukket tilfeldig opp og startet det hele, mener Sagafos.

IKKE FASITSVAR

Selv tenker han stadig på hvor fascinerende alt rundt oss er.

- Ser jeg en øyestikker, for eksempel, blir jeg veldig fascinert over flyegenskapene. Da blir jeg veldig i tvil om den er skapt tilfeldig. En computer er mer avansert enn den første cellen og den er ikke blitt til ved en tilfeldighet. Ateister må tro at verden er skapt tilfeldig. For dem er det mest logisk, men å si at evolusjonsteorien er den eneste rette blir fundamentalistisk.

ROM FOR UBEHAG

Sagafos er enig med alle de politiske uttalelsene, som TA formidlet i en oppfølgingssak om filmvisningen.

- Jeg bestreber meg veldig etter å ta imot alle synspunkter som lærer. Etter den siste uken, kan jo folk tro jeg er en banditt som bedriver propaganda i yrket. I religionstimene snakker vi om de store spørsmålene og det er ingen tvil om at vi opplever skjæringspunkt mellom religion og naturvitenskap. Vi må ta opp alle spørsmål selv om de er ubehagelige for ateister, muslimer, kommunister eller kristne. Toleranse er et av de viktigste verdiene i religionsfaget, avslutter Knut Sagafos.

Tidligere saker om samme tema:

04. des. Advarer mot propaganda

03. des. Skienslærer vil vise omstridt film

Det er også en aktiv diskusjon på TAplakaten

Artikkeltags