Rektor Ørns minne i ny prakt

Artikkelen er over 13 år gammel

Rektor Knud Ramshart Ørns minnesmerke har fått rustet opp fasaden, og framstår nå som en ny severdighet på Lie kirkegård.

DEL

I nesten to år har minnesmerket over en av byens store personligheter vært dekket med presenning, og vært nær ved å forvitre. Historisk Forum er nå glade for endelig og kunne vise frem det nygotiske minnesmerket over den høyt respekterte rektoren på Skiens Lærde Skole.

KREVENDE ARBEID

Det historiske minnesmerket var svært nedbrutt da Historisk Forum bestemte seg for å sette det i stand.

- Deler holdt på å falle av og det var rett og slett i ferd med å rase sammen, forteller konservator Tor Kjetil Gardåsen i Historisk Forum.

Det var i noen intense septemberuker at det krevende arbeidet pågikk. Nå er det endelig ferdig.

- Vi hadde med et 150 år gammelt støpejern å gjøre. Det var veldig sprøtt og måtte derfor være forsiktige, forklarer Gardåsen.

PENGER TIL OVERS

Via kirkevergen i Skien kirke søkte forumet formannsskapet om penger til restaureringen. I tillegg fikk forumet et legat pålydende 5000 kroner. Til sammen endte de opp med 67ooo kroner til restaureringen.

- Det ble faktisk billigere enn vi hadde forventet. Oppgraderingen av minnesmerket kostet 45000 kroner, så nå har vi litt penger til å ruste opp andre minnesmerker også, sier Gardåsen, og forteller at det blant annet gjelder gravstedet til familien Paus, hvor noen av onklene til Henrik Ibsen ligger begravet.

Monumentet til minne om rektor Ørn ble reist i 1850-årene og ble støpt på Fossum jernverk etter en modell fra København.

Artikkeltags