Gå til sidens hovedinnhold

Pater preker for fulle benkerader

Artikkelen er over 14 år gammel

PORSGRUNN: Hver søndag preker Pater Reidar Voith for fulle benkerader for den katolske menigheten i Vår Frues Kirke i Porsgrunn. Og det er de vietnamesiske båtflyktningene som kom til landet for tjue år siden som utgjør brorparten av nykommerne til kirken.

De hadde ikke mer enn så vidt kommet på norsk jord, vietnamesiske Pham og kona Thoa, før de fant frem til den nærmeste katolske menigheten.

– Å finne en menighet var noe av det viktigste for oss da vi kom til Norge for tjue år siden, sier Pham. På søndag hadde han med seg kona Thoa og barna Katrine (13) og Kevin (11).

Pluss gitaren, ettersom Pham er en ivrig musikalsk bidragsyter i menigheten, både på egen hånd og sammen med organisten.

- Det er tjue år siden vi kom til Norge, og vi har gått i kirken her i Porsgrunn like lenge, sier Thoa.

– Kirken gjør at vi føler oss hjemme, vi reiser aldri herfra, legger Pham til.

BENKET SEG

Pater Reidar Voith i den katolske menigheten har måttet finne seg i stor oppmerksomhet fra mediene etter at det ble kjent at kirken var i ferd med å bli for liten for søndagens gudstjenester.

Til NRK sier han at en vanlig gudstjeneste på søndag best kan beskrives som «sild i tønne», noe TA kan bekrefte. På søndag var det helt fullt, folk benket opp langs siden, bakerst og ut i gangen.

Senere fikk vi vite at dette var en dag med labert besøk.

150 mennesker pluss til høymesse betyr at kirken leter etter et større lokale, noe den norske kirke ser ut til å kunne være behjelpelig med.

FLERSPRÅKLIG

En katolsk gudstjeneste er både i form og innhold svært ulik den protestantiske. Når folk kommer inn, væter de hendene i en font, gjør korsets tegn og kneler, før de finner seg en plass.

Og selve seremonien starter med en prosesjon av prest og altergutter opp mot alteret.

Akkurat messen i Vår Frues Kirke er en svært språkrik affære. Så langt TA fikk med seg, så ble følgende språk benyttet: Norsk, latin, engelsk, polsk og vietnamesisk.

Etter nattverd, med deltagelse av nærmere nitti prosent av de tilstedeværende, er det litt seremoniell før det hele avsluttes med prestens ord:

- Messen er til ende – gå med fred.

PYNTER SEG

For de mange av våre såkalte nye landsmenn er også det sosiale viktig. Ikke bare for voksne, men også barn og ungdom.

Den yngre generasjon ser ut til å finne det helt naturlig å gå i kirken og delta i de kirkelige aktivitetene sammen med foreldrene. Noen av dem hadde til og med tatt på seg finklærne!

Årsaken til at det overhodet finnes en katolsk menighet i Porsgrunn er interessant. Det finnes for eksempel ingen katolsk menighet i Skien.

- Det har med etableringen av porselensfabrikken å gjøre, sier pater Reidar Voith.

– I sin tid kom det fagarbeidere fra Mellom-Europa til fabrikken for å lære opp de norske. De var katolikker og formet raskt sin egen menighet.