Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker å veilede usikre gravide

Artikkelen er over 14 år gammel

Amathea i Skien ønsker å veilede gravide kvinner som ikke hadde planlagt å få barn om de skal ta abort eller bære fram barnet. Amathea sier det først og fremst er kvinnen selv som må ta valget.

Amathea er en videreføring av Alternativ til abort. Men klinisk sosionom Wenche Lisbeth Pedersen og sykepleier Ragni Hovland, som jobber i Amathea i Telemark, sier de har endret plattform.

NYE VEDTEKTER

- Vi har endret navn, og vi har endret vedtektene. Vi er en politisk og nøytral organisasjon, og vi er for selvbestemt abort, sier Pedersen.

Verken Hovland eller Pedersen sier de kunne ha jobbet i den gamle organisasjonen, som hadde som mål å verne om det ufødte livet og få ned aborttallene.

- Aborttallene er urovekkende høye, og det er et nasjonalt mål å få dem ned. Men vi er ikke imot selvbestemt abort, presiserer de.

TILBUD

De viser til at kvinner har en lovfestet rett til å få en veiledning når de er blitt gravide.

- Men i praksis har verken fastlegen eller sykehuset tid. Du sitter inne hos legen, og venterommet er fullt. Da blir det ofte ikke tid til en lang og utdypende samtale, sier de.

- Vi gir et tilbud der gravide kan komme og snakke og spørre, og vi tar oss god tid. Vi skal ikke gi dem noen råd, men bare veilede, ifølge Pedersen.

Hun sier det er viktig å kartlegge situasjonen. Har kvinnen barn fra før, har hun tatt abort tidligere, og hvordan opplevde hun det.

IKKE BLI PRESSET

Hovland sier det er viktig at kvinnen ikke gir etter for press fra mannen eller andre nærmeste i omgivelsene.

- Det er i de situasjonene hvor kvinnen ønsker å bære fram barnet, mens mannen presser på for å få en abort, at kvinnen kan slite med psykiske ettervirkninger.

- Hun kan føle skyld og skam. Vi er opptatt av å ta vare på kvinnens helse, sier Pedersen.

- Men hvis mannen ikke vil ha barnet, mens kvinnen ikke vil ta abort, kan det gå utover forholdet?

- Hvis mannen og kvinnen er uenig om valget, vil det gå utover forholdet uansett hva hun velger. Men poenget er at det som blir resultatet skal være kvinnens eget valg, sier Hovland.

FÅR SNAKKE UT

De mener det er viktig at en kvinne som er usikker på en så viktig avgjørelse som å få et barn får en mulighet til å snakke ut med en nøytral tredjepart.

- De kvinnene som ønsker kan få flere samtaler. Vi vet ikke i mange tilfeller når kvinnen går ut av døra hva hun har bestemt seg for, sier Pedersen.

De har et tilbud til alle kvinner i alle aldre og uavhengig av om de lever i et parforhold. I tillegg har de tilbud til menn. Det er flere menn som opplever at en de er sammen med er gravid, eller at det gjelder en samboer eller ektefelle.

De fleste kvinner som tar kontakt med Amathea er mellom 20 og 25 år.

HENVIST AV LEGE

Kvinnene tar selv kontakt med Amathea, eller de kan bli henvist av sin fastlege og fra andre samarbeidspartnere i helsevesenet. Det er også mulig å få komme i kontakt med Amathea anonymt på Internett. Alle tjenestene deres, som samtale og svangerskapskurs, er gratis.

Det er Helse- og omsorgsdeparementet som finansierer driften av den landsomfattende organisasjonen, og i Telemark får de midler til driften fra foretaket Helse sørøst, Telemark fylkeskommune og de største kommunene i fylket.