Gå til sidens hovedinnhold

Ølguru til Union

Artikkelen er over 8 år gammel

SKIEN: Union bryggeri har hyret inn den anerkjente danske bryggerigründeren Anders Kissmeyer som bryggerimester. Han skal utvikle nye øltyper for skiensbryggeriet.

- Det blir litt andre ting enn vanlig pils, forteller Anders Kissmeyer på telefon fra Danmark. Han er ingen hvemsomhelst i ølsammenheng. Han regnes som en av pionerene i fremveksten av en underskog av danske mikrobryggerier, med en flora av nye og eksperimentelle øltyper. Nå er det Union bryggeri som får nyte godt av kunnskapene hans.

- ALT FRA MALT

- Anders blir en ekstra ressurs for oss. Han skal fungere som vår bryggerimester, og skal hjelpe oss med alt fra malt til ferdig produkt, sier Roy Andreassen, daglig leder i Union bryggeri. Da Mack solgte seg ut tidligere i år, etterlot de seg et tomrom på ølekspertise som Kissmeyer skal fylle.

Det er en imponerende merittliste Kissmeyer tar med seg til Skien. Etter 16 år arbeid som kvalitetssjef i storkonsernet Carlsberg, startet Kissmeyer det suksessfulle Nörrebro bryghus i København. Nå leier han ut sine tjenester til andre bryggerier, inkludert Union.

I fjor ble han dessuten kåret til verdens beste bryggerimester av Den skandinaviske bryggerihøyskole.

- Han har hjulpet oss siden jul. Nå har vi inngått et samarbeid på ett år, sier Andreassen.

NYE RESEPTER

- Jeg skal være ekstern konsulent, og det gleder jeg meg veldig til. I første omgang har jeg hatt en grundig gjennomgang av prosesser og rutiner med de produktene vi har i dag. Så har vi avtalt at jeg skal utvikle noen nye resepter, sier ølguruen.

- Hva slags øltyper er det snakk om?

- Det har vi ikke snakket spesifikt om. Det kan være øl med inspirasjon fra England, Belgia, USA og Tsjekkia. Mulighetene er uendelige.

FRIE TØYLER

- Men er det norske ølmarkedet og ølkulturen annerledes enn i Danmark?

- Ølkulturen har nok utviklet seg raskere i Danmark de siste ti årene, men grunninnstillingen er den samme i Norge: I fremtiden er det både marked og interesse for å utvikle og selge flere og mer spennende øltyper, sier den danske bryggerimesteren.

Bryggeriets daglige leder holder kortene tett til brystet.

- Vi skal gjøre noe på ølfronten. I august kan vi si noe mer, sier Andreassen, og legger til at Kissmeyer vil få relativt frie tøyler når øloppskriftene skal komponeres.