I en leilighet i Porsgrunn sitter den nå 16 år gamle guttens far. Fredag leste han Victoria Sandstrands historie i TA. Sandstrand har i over et halvt år tryglet barnevernet i Porsgrunn om hjelp med sin utagerende og selvdestruktive datter.

- Jeg kjenner meg veldig godt igjen i den situasjonen Sandstrand beskriver. Jeg har opplevd omtrent det samme i to år nå, sukker 45-åringen.

For to år siden ba han og hans fraskilte kone barnevernet i Vinje kommune om hjelp. Guttens foreldre var skilt og den da 14 år gamle gutten bodde hos sin mor i Vinje.

OVERTOK ANSVARET

- Vi ble enige om at barnevernet skulle overta ansvaret for sønnen vår og undertegnet et dokument på at det ble slik. Vi trodde selvsagt at det ville være det beste for sønnen vår, sier faren, som ikke ønsker å stå frem med navn i avisa.

Sønnen ble overført til barnevernsinstitusjonen Klokkerhuset i Skien hvor han var i to måneder. Etterpå ble han plassert i fosterhjem.

- Det gikk greit i et halvt år, men så begynte han å stikke av fra fosterhjemmet. Han var borti en del mindre kriminelle episoder og kom i kontakt med politiet, forteller faren.

FOSTERFAMILIEN GA OPP

I august i fjor ga fosterfamilien opp. Gutten ble plassert på Klokkerhuset igjen, men fortsatte å rømme.

- Jeg klandrer ikke fosterfamilien, men synes det er rart at barnevernet valgte å overføre ham til Klokkerhuset igjen. Han hadde jo gjort det helt klart at han ikke ønsket å være der og sa han kom til å rømme, sier faren.

Etter hvert fikk foreldrene beskjed om at sønnen gjentatte ganger hadde røykt hasj og fortsatte sin kriminelle løpebane.

- Vi som foreldre følte oss maktesløse. Vi oppsøkte jo barnevernet for å få hjelp, men jeg opplever at det har vært fullstendig omsorgssvikt.

FLYTTET TIL ARENDAL

I fjor høst ble gutten overflyttet til en barnevernsinstitusjon i Arendal. Problemene bare fortsatte å tårne seg opp.

- 5. desember i fjor rømte han fra institusjonen og han ble ikke funnet igjen før 17. januar i år, altså bare for noen få dager siden. Det virker ikke som om barnevernet bryr seg om det i det hele tatt. Det ser ut som de bare venter på at han skal bli involvert i ny kriminalitet og at politiet overtar ansvaret, sier 16-åringens far, og tilføyer at sønnen nå er tilbake på institusjonen i Arendal.

GRUER SEG

Han har allerede begynt å grue seg til sønnen blir myndig.

- Hvis ikke dette blir ordnet opp i før han fyller 18 år, er jeg redd han er fortapt. Da vil han bli overlatt til seg selv og politiet, sukker faren.

- Ettersom det er barnevernet som nå har ansvaret for ham, burde de stått frem som et godt eksempel på at de faktisk tar sitt ansvar på alvor.

- INGEN KOMMENTAR

Barnevernet i Vinje kommune er nå blitt en del av barnevernssamarbeidet i Vest-Telemark. Barnevernsleder Synnøve Bratland sier hun ikke ønsker å kommentere denne saken.

- Jeg ønsker ikke å si noe om denne konkrete saken, men jeg vil gjerne få komme tilbake å gi generelle kommentarer til hvordan vi i barnevernssamarbeidet håndterer slike forhold, sier Bratland.