Hedda Foss Five, ordfører i Skien, tok tirsdag imot passet og erklæringen om at Ingunn Røiseland bryter med staten og kongeriket Norge.

Ingunn Røiseland er bosatt i Skien og er kjent for å lede en engleskole. Hun var dessuten engasjert mot svineinfluensavaksinen i 2009. Røiseland har studert flere språk ved universitetet og har undervist i spansk. - Det har aldri skjedd før her til lands, så vidt jeg vet, at en statsborger sier fra seg sitt norske statsborgerskap uten å være statsborger i en annen stat, uttaler Foss Five. Hun tok imot Røiseland på sitt kontor i rådhuset.

Fylkesmannen: - Det går ikke

Les også: Uavhengighets-erklæring

EN JURIDISK FIKSJON

- Jeg vet ikke hvordan det vil slå ut i praksis for Røiselands forhold til kommunen eller i større grad staten. Det riktige er for meg å ta det videre til Fylkesmannen, meddeler Foss Five.

Men selv om ordføreren var overrasket og usikker tok hun i mot passet fra Røiseland og skrevet under på en erklæring om at det var gjort. - Jeg leverer fra meg pass, sertifikat og personnummer fordi staten har opprettet en stråmannsidentitet på meg tildelt som et personnummer. Staten referer ikke til meg som en naturlig person, sier Røiseland. Etter hennes syn er personnummeret en juridisk fiksjon.- Og uten at vi er klar over det, så gjør det oss blant annet omsettelig på børsen.

MANGE VIL MED

Hedda Foss Five hadde aldri hørt på maken, men medga at Røiseland hadde mer innsikt i problemstillingen enn hun selv. Samtidig synes hun det var underlig at Røiseland sier i fra seg noe som er ettertraktet, det norske statsborgerskapet.

- Jeg var på en seremoni nettopp der 500 personer ble nye norske statsborgere. Det var et stort øyeblikk for dem. - Etter mitt syn er Norge det best utviklede demokrati i verden, sine svakheter til tross. Røiseland mener på sin side at alternativt tenkende i Norge utsettes for forfølgelse. Hun er ikke alene i verden. Bevegelsen «Freemen on the land» har jobbet med temaet siden 2004, og den har røtter tilbake til 1970 i USA. Essensen er at loven gjelder bare dersom den enkelte samtykker i det og han/hun kan erklære seg uavhengig at statens jurisdiksjon.

IKKE SKATT

- Kjæreste og venner reagerer?

- Kjæresten min har gjort det samme i Danmark. Jeg har tre barn, og de reagerer forskjellig.

- Hva med skatt?

- Den skal jeg ikke betale, for jeg er ikke en del av den nasjonale lovgivningen, men jeg får heller ikke noe av staten.

- Hvis du blir syk, rettigheter?

- Jeg sier i fra meg retten til å bruke offentlige sykehus, men private sykehus kan jeg selvfølgelig bruke så mye jeg vil.

- Hva hvis du skal reise?

- Det finnes for eksempel noe som heter World Passport. Det ordner seg.

Røiseland skrev til Kongen som konstitusjonelt overhode i juni og meddelte at hun ville melde seg ut av staten. Hun har enda ikke fått svar.

- Det er skuffende, men samtidig et uttrykk for at staten ikke vil stoppe meg. Jeg føler meg som en frikvinne nå etter å ha levert pass og personnummer. Det er flott.

Røiseland blir boende i Norge og er klar for de utfordringer som følger av at hun erklært seg uavhengig av staten.