Litauere begår flest forbrytelser

TALLENES TALE: Georg Andersen, leder for analyseenheten i Telemark politidistrikt mener tallene taler for seg: litauere og polakker er størst representert blant utenlandske lovbrytere i Telemark. Andelen utenlandske statsborgere blant de kriminelle øker år for år.

TALLENES TALE: Georg Andersen, leder for analyseenheten i Telemark politidistrikt mener tallene taler for seg: litauere og polakker er størst representert blant utenlandske lovbrytere i Telemark. Andelen utenlandske statsborgere blant de kriminelle øker år for år. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

TELEMARK: Utenlandske statsborgere sto for en tiendedel av lovbruddene i Telemark i fjor. Blant disse er litauere klart høyest representert.

DEL

Det viser ferske tall over forbrytelser og forseelser fra politiets kriminalregister for 2011. Det er mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa som dominerer lista, men også andre nasjonaliteter er sterkt representert. Av totalt 9100 saker der personer har blitt mistenkt, siktet eller domfelt her i fylket i fjor, står utenlandske statsborgere for 900 av dem. Det tilsvarer en tiendedel av lovbruddene.

UTPEKER SEG

Litauere og polakker sto i fjor for henholdsvis 151 og 125 saker i fylket. Dette er i stor grad snakk om omreisende bander, ifølge Georg Andersen, leder for analyseenheten i Telemark politidistrikt. Litauere er spesielt overrepresentert på større og mindre tyverier.

- Vi ser at det er én nasjon som utpeker seg på tyverier og innbrudd, og det er litauere, sier han. Han understreker at han ikke kjenner de lokale forholdene så godt, men tror noe av utviklingen skyldes stor arbeidsledighet og fattigdom i landet. Landene i Øst-Europa er høyt representert på statistikken, men også svensker, irakere og somaliere står for mange forhold.

ØKENDE PROBLEM

Ifølge tallmateriale fra de siste fem årene, står utenlandske statsborgere for en sterkt økende andel av lovbruddene. Som TA skrev i forrige uke, er nærmere halvparten av de som sitter i Skien fengsel utenlandske statsborgere.

- Det er et fenomen som har endret seg kraftig etter utvidelsen av grensen i Schengen-avtalen, og de reiser fritt i Europa, sier Andersen. Det er mange personer som går igjen i kriminalitetsbildet i fylket. Det er 300 personer som står for de 900 sakene.

KREVER RESSURSER

Det er generelt mer ressurskrevende å etterforske og oppklare saker der gjerningspersonen er fra utlandet. Mange av de kriminelle opererer også i flere fylker, og derfor har politiet opprettet «Grenseløs», et samarbeid mellom ulike politidistrikt som retter seg mot omreisende kriminelle.

- Det er ikke tvil om at kriminalitetsbildet har endret seg. De utenlandske kriminelle er mye mer proffe enn mange av de norske. De driver med dette som butikk, påpeker han.

Artikkeltags