Lek og moro vekker forskerinteressen

SPENNENDE: Forskerfabrikken legger vekt på det praktiske for å vekke interessen for realfagene hos barna.

SPENNENDE: Forskerfabrikken legger vekt på det praktiske for å vekke interessen for realfagene hos barna. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Forskerfabrikken har etablert seg i Grenland. Dermed får barn på 5-7 trinn nå anledning til å prøve seg som forskere og detektiver på fritiden.

DEL

Det sier Anne Korpelin, Forskerfabrikkens lokale representant i Grenland. Siden 2002 har Forskerfabrikken holdt kurs for barn og unge i Oslo. Etter å ha blitt en av Ferds sosiale entreprenører, og i tillegg har fått Tekna med på laget utvides nå tilbudet til blant annet Grenland.

PRAKTISK

Korpelin er selv sivilingeniør ved bedriften Sweco, og er en av foreløpig tre kursholdere. Blir pågangen på kursene stor, vil det mest sannsynlig bli flere.

2500 barn i Grenland vil i løpet av uken få invitasjon og informasjon via ranselpost.

– Vi driver ikke med skole, men et fritidskurs som handler om teknologi og forskning. Vi vet at dette er et tilbud som etterspørres av en rekke barn som ikke har tilbudet i dag, sier Korpelin.

Og når Forskerfabrikken holder kurs, Legges ikke vanskelige begreper vekk. Barna lærer betydningen av dem gjennom praktiske forsøk, slik at de blir en naturlig del av språket.

– Vi gjør alt praktisk og gir de muligheten til å forske, utforske og undre seg over hva som egentlig skjer. Det er ingenting som er riktig eller galt på kursene. De skal leke, bruke fantasien og ha det gøy, understreker hun.

PÅ LABEN

Kurssted blir Porsgrunn og Skien videregående skole. I utgangspunktet kan alle eksperimentene de gjør utføres på et vanlig kjøkkenbord, men Korpelin er glad for at de har fått lov til å bruke skolene.

– Det er litt stas å komme inn på de videregående skolene hvor det også er lab, påpeker hun.

To kveldskurs med tittelen Magisk slim, og Magisk gass kjøres i høst. Til våren står Kule ting og Etterforske en kriminalsak 1 på programmet.

– Noe av det viktigste vi prøver å få frem er hvor mange spennende morsomme ting realfag og naturfag griper inn i. Det er lett å tenke at det er gørr og kjedelig, men ved å praktisk vise hvordan kunnskapen kan brukes håper vi å bryte ned noen barrierer, sier hun.

På kurset Etterforske en Kriminalsak får barna leke detektiver og lære mer om fingeravtrykk og etter hvert også DNA.

BLIR BEDRE PÅ SKOLEN

Forskerfabrikken har fått et godt renommé, og Korpelin forteller om gode tilbakemeldinger.

– Barn som har gått mange av våre kurs gjør det veldig mye bedre i naturfagene, også på ungdomskolen.

Arbeidet for å få flere til å velge og få sansen for realfag pågår på mange nivåer. Korpelin understreker viktigheten av det, og håper Forskerfabrikken også vil være med på trigge interessen i regionen.

– Alle de store sakene globalt sett må vi løse med teknologi, og det er helt avgjørende for samfunnet vårt at vi får barn og unge interessert. De må få et positivt forhold til det.

I Oslo tilbys det også kurs i til lærere for å gjøre naturfagundervisningen mer praktisk og spennende. Foreløpig er det ikke på satt på planen i Grenland, men Forskerfabrikken har allerede god kontakt med skolekontorene og kommer også til å ha møter med dem.

12 KURS

Kursene varer i 2-3 timer en kveld. Foreløpig er 12 kurs satt opp i høst og det er plass til 25 på hvert.

– Vi ønsker at alle skal fylles opp, men er selvfølgelig litt spente på hvordan responsen blir. Blir de fulle er vi så mange realister her i fjorden at vi vil utvide, forsikrer Korpelin.

Alle kursholderne har solid naturvitenskaplig utdannelse og jobber fulltid ved siden av.

Artikkeltags