Gå til sidens hovedinnhold

Lærer av Grenland

Artikkelen er over 11 år gammel

Med et teknologisk miljøfond vil Høyre bruke oljepenger for å stimulere bedrifter til å forske på og realisere ny miljøteknologi.

– Kanskje grunnlaget for den moderne industrien også kan bli lagt her i Grenland, sier Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen.

Sammen med Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup, la han i går turen innom flere av de store industribedriftene i Grenland. Både for å fortelle om partiets ønsker for det hett omdiskuterte temaet, men også for å hente kunnskap og møte forskningsmiljøene som jobber med det hver eneste dag.

INDUSTRIELL CO2-FANGST

Første post var Teknologisenteret på Kjølnes. Tel-Tek direktør Marit Larsen og koordinator for prosjektet håndtering av Co2 i Skagerak og Kattegat, Dag Bjørnsen, tok dem velvillig imot, og ga dem et nyttig innblikk i hva som egentlig forskes på bak byggets vegger. Den kortfattede versjonen er energieffektive produksjonssystemer og Co2-fangst.

- Potensialet for energisparing gjennom energieffektivisering er ekstremt stort. Det er viktig å ikke glemme det, selv om Co2-fangst er den største og heiteste saken nå, påpeker Marit Larsen.

Hun ga dem også klar beskjed om at industriell Co2-fangst er avgjørende. Fangst fra kraftverk alene, holder ikke.

- Her i Grenland ser vi på clusteret som en helhet. Det må til for å forsvare en omfattene utbygging av infrastrukturen, sier hun.

Og industrien er villig til å bidra. Norcem, en av de aller tyngste utslippspunktene i regionen, har allerede gjort mye, men vil også satse videre.

- Dette handler også om å skape attraktive industriplasser. Steder hvor folk vil jobbe, og hvor nye vil etablere seg, påpeker Larsen.

-TRENGER PENGER

Røe Isaksen roser industrien i Grenland for å ha gått i front på nettopp miljøvennlig teknologi. Med et miljøteknologifond slik Høyre ønsker er målet at forskningen og ikke minst realisering av prosjekter kan skyte fart.

- Et slikt fond vil kunne muliggjøre enkeltprosjekter, sier han.

Det finnes allerede fond for miljøteknologi, men Marit Larsen legger ikke skjul på at penger alltid trengs.

- Når ikke markedsmekanismene er der må det offentlige inn med virkemidler, understreker hun.

HELHETEN

Nikolai Astrup mener det er viktig å få frem bredden og helheten i forskningen som pågår.

- Det trengs å jobbes på bred front, og da er det også nyttig å komme ut å få direkte input på hva det er som skal til for å få konkretisert noe, sier han.