Gå til sidens hovedinnhold

Landets største akvariekjeller

Artikkelen er over 13 år gammel

SKIEN: Ane og Ronny Thomassen har 11 000 liter vann og rundt 2 000 fisk i kjelleren, men hvor mange fiskearter som lever i de 80 akvariene aner de ikke. - Vi har nok landets største akvariekjeller, sier ekteparet fra Skien, som gråter en skvett hvis en fin fisk dør.

- Fisk blir ikke akkurat noe kjæledyr, men jeg har et spesielt forhold til den rokka her, sier Ronny Thomassen mens han tydelig ser at favorittfisken søker kontakt bak glasset.

- Jeg tror ikke hun er glad i meg. Det er nok maten jeg kommer med, konkluderer han og håndmater rokka med en reke. I denne kjelleren har også fisk lært seg triks, som hopping over vannet.

SPISTE VENNENE SINE

Kona Ane innrømmer at hun kommer til å felle en tåre hvis hennes spesielle Scalare skulle dø.

- Spiser dere akvariefisk?

- Nei, ikke hjemme, men i fjor var vi i Peru for å fange nye fiskeslag i Amazonas. Da fikk vi servert arter som selges til akvarium her i Norge. Det ble litt sånn: - Ooops, der spiste jeg 250 kroner, humrer Ronny Thomassen.

FISK ELLER BRUDD

Interessen hans ble vekket da han var 12 år. I ekteskapet ble Ane sittende mye alene i første etasje, mens mannen brukte alt av tid og penger til fiskene i kjelleren. For et par år siden tok hun et oppgjør med situasjonen.

- Enten måtte jeg flytte vekk eller jeg måtte dele interessen med ham.

Det endte med at Ane sluttet å holde av noen kvadratmeter med kjellerareal til et drømmebad og lot seg smitte av fiskedilla. Resultatet er blitt 60 kvadrat med akvarium og månedlige utgifter til fôr og strøm på 5 000 kroner.

FISKEBASSENG

- Det blir ikke lett hvis vi en gang skal flytte herfra, konkluderer Ronny og ser bort i det ene hjørnet. Der har han murt et stort basseng i betong.

- Interessen vår er litt sær, da. Hvorfor det er blitt akvariefisk av alle mulige dyrearter, er ikke lett å si. Interessen har alltid vært der, sier matfar.

Begge er aktive medlemmer i Grenland akvarieklubb, som arrangerer landets største fiskeauksjon fire ganger i året.

STOR INTERESSE

I Eidangerhallen møttes bare de ivrigste samlerne for to år tilbake, men interessen for pyntefisk har eksplodert på kort tid. Den 29. april er det ny auksjon og som sist regner klubben med storinnrykk av voksne og barn.

- Mange akvarium er stuet bort fordi fiskene døde og eierne mistet motet. Alle tenker gullfisk i akvarium, men det er faktisk den arten som egner seg dårligst, sier Ronny Thomassen.

Klubben ønsker at selv de minste akvarister melder seg inn. Det er håp for mange lykkelige fiskesamfunn hvis fiskeveteranene får komme med gode råd.

BEST PÅ AUKSJON

- Under auksjonene er det mange gode kjøp. Fiskene koster alt fra 20 kroner for en stim i pose til 1000 kroner for en.

- Og den dyreste dere har?

- Det er noen veldig spesielle Altum Scalare, som kostet en tusenlapp per stykk. De er drettet bare fire ganger i verden før vi fikk dem hit. Fiskene har stamtavle og papirer, forklarer ekteparet med et smil.

De kjenner til folk som først har bygget et akvarium og deretter bygd hus rundt. Verdens nest største hobby kan fort okkupere kjelleren din, mener Ronny Thomassen.

- Du begynner med et akvarium, så får fiskene unger og så får de unger ...Da er du i gang.