Kraftig opptur for Vildanden

BAK ANDA: Ledelsen i Vildanden godkjente i går 2008-regnskapet, som tross nye tap, bekrefter en klart positiv utvikling. Foran: Styreleder Geir Bjelkemyr-Østvang (til høyre) og hovedeier Magne Forland. Bak: Daglig leder i selskapet, luftfartsveteranen Asbjørn Anthonisen, medeier Jostein Sauar og Hege Cecilie Bjørnerud, til daglig leder i Skien Dalen skipsselskap AS (kanalbåtene).

BAK ANDA: Ledelsen i Vildanden godkjente i går 2008-regnskapet, som tross nye tap, bekrefter en klart positiv utvikling. Foran: Styreleder Geir Bjelkemyr-Østvang (til høyre) og hovedeier Magne Forland. Bak: Daglig leder i selskapet, luftfartsveteranen Asbjørn Anthonisen, medeier Jostein Sauar og Hege Cecilie Bjørnerud, til daglig leder i Skien Dalen skipsselskap AS (kanalbåtene). Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Hovedoperatøren på Skien lufthavn, Vildanden AS, kan notere seg for en betydelig resultatforbedring. Tross nedgangen i luftfartsmarkedet, kan selskapet være på vei mot sitt første årsoverskudd.

DEL

Det framgår av 2008-regnskapet og foreløpige 2009-tall. Det revisorgodkjente regnskapet ble lagt fram og godkjent av styret i går ettermiddag. Det viser et underskudd på 3,4 millioner kroner, en forbedring på rundt 10 millioner kroner.

I 2006 var tapet rundt 14 millioner kroner. I 2007 ble driftsunderskuddet omkring 13 millioner.

FORTSETTER

Resultatforbedringen er med andre ord betydelig. Og den gode utviklingen ser ut til å fortsette. Apriloversikten er ennå ikke klar. Men i februar og mars gikk driften med til sammen 400 000 kroner i overskudd, opplyser styreleder Geir Bjelkemyr-Østvang til TA.

Dermed kan Skien bystyre i kveld styre unna spekulasjoner om Vildandens økonomi når finansieringen av den omstridte omorganiseringen av eierskapet bak kommunale Skien lufthavn AS skal debatteres.

- GLEDELIG

- Dette betyr at selskapet gjennom de siste månedenes utvikling er i en klar positiv trend. Og det er selvfølgelig veldig gledelig.

Ingen ting tilsier at generalforsamlingen i neste måned underkjenner verken 2008-regnskapet eller årsberetningen, sier styrelederen.

FLYLIVETS SKOLE

Vildanden har siden etableringen i 2004 og gjennom en turbulent tilværelse opparbeidet seg konkurransedyktig rutine og kunnskap.

Det, sammen med utgiftskutt, økte inntekter, god kostnadskontroll og et stadig mer etterspurt produkt - har gitt driften det løftet som fjorårstalene stadfester, mener styret.

FASTE I TROEN

Ifølge Bjelkemyr-Østvang vil styret ikke legge skjul på at det - som han sier, knytter seg finansielle utfordringer til selskapets gjeldssituasjon.

Det oppsamlede tapet er nå på over 20 millioner kroner. Eierne har sprøytet store summer inn i selskapet og kunne ha kastet kortene. Men det har aldri vært noe tema.

- Vi har hatt klokkertro på selskapet. Det har vi fortsatt, sier hovedaksjonær og største kreditor, Magne Forland.

Han tar 2008-regnskapet som et reelt tegn på at selskapet er et skritt videre på veien til friskmelding.

Les også: Vinter-vinner

OVER BUDSJETT

Forland har personlig 36 prosent i Vildanden AS og ytterligere 19 % gjennom lift- og kranselskapet Hybeko Forland AS. Og han har enda en bit gjennom Fokaa AS som har fem prosent, og eies av han og porsgrunnsmannen Steinar Kaalstad.

Ekteparet Jostein Sauar og Sidsel Skard Suar har 11 prosent, det samme som eks styreleder Tore J. Sundvor.

- Vi har budsjettert med overskudd i 2009. I første kvartal ser det ut til at tallene blir bedre enn budsjett. Og dette skjer i en periode der våre konkurrenter har en mye større nedgang i passasjertallene enn vi har, sier Forland.

- BEDRE ENN ANDRE

Vildanden fraktet 51 000 passasjer i fjor, mot 55 000 i 2007.

Nedleggelsen av den tapsbringende Molde-ruta ligger bak en del av nedgangen, påpeker Forland. Dessuten skapte uvissheten rundt flyplassens framtid merkbar uro i markedet. Avbrekket under rullebanearbeidet i fjor høst medførte også et trafikktap.

- Det er belegg for å si at etter at bystyrets flertall i fjor sommer gikk inn for å opprettholde flyplassen ved å overføre den til Kontorbygg AS, så så vi med en gang at passasjerpågangen økte, sier Bjelkemyr-Østvang.

TILLIT

Som i all annen forretningsvirksomhet handler det om tillitt mellom selger og kjøper. Troverdige rammevilkår, en ny, profesjonell ledelse og en god, økonomisk utvikling skaper roen som er nødvendig for at Vildanden skal styrke seg ytterligere. Dermed kan selskapet også jobbe målrettet å utvide både flykapasiteten og rutenettet, sier styreleder Geir Bjelkemyr-Østvang og gründer Magne Forland.

I sommer satser Vildanden også på å løfte fram Stockholm-flyvningene.

SKIEN SV: Avventer brudd

Artikkeltags