Gå til sidens hovedinnhold

Jobben betyr mye for psykisk helse

Artikkelen er over 10 år gammel

Nær ni av ti arbeidstakere i Telemark mener at jobben er viktig for deres psykiske helse. - Jobben betyr 99,99 prosent, sier Øyvind Gravklev (37), som klarte å komme tilbake i jobb etter å ha slitt psykisk.

Undersøkelsen, som ble utført av Opinion for Helsedirektoratet og NAV i juni i år, viser at telemarkinger rangerer arbeid som en av de viktigste faktorene for psykisk helse.

Nær ni av ti arbeidstakere i Telemark mener at jobben er viktig for deres psykiske helse. Og de rangerer jobben høyere enn fortrolige venner.

ARBEID OG HELSE

Psykiske problemer ligger samlet sett bak hver femte sykefraværsdag i Norge. Og temaet for årets Verdensdag for psykisk helse, som er søndag 10. oktober, er arbeid og helse.

Hanne Cathrine Gullerud, som er Verdensdag-koordinator i Mental helse, sier at målet er å øke kunnskapen om psykiske problemer hos både arbeidsgivere og arbeidstakere.

- Målet er at det blir større åpenhet om dette. Vi hører veldig mye om hvor mange som faller ut av arbeidslivet, men vi hører alt for lite om hva man skal gjøre for å komme tilbake til arbeidslivet igjen, mener Gullerud.

- JEG SATT BARE HJEMME

Skiensmannen Øyvind Gravklev (37) er en av de som har klart å kjempe seg tilbake i jobb etter noen få år med psykiske problemer.

Gravklev fikk psykiske problemer etter en traumatisk opplevelse under en ferietur på Cuba.

- Da jeg ble syk så fikk jeg en drøss av medisiner. Jeg var arbeidsledig, og tok over en virksomhet. Men det gikk jo rett og slett ikke, så jeg måtte sykemelde meg. Jeg lagde løgnhistorier for å unngå kontakt med venner, og jeg satt bare hjemme. Jeg fikk beroligende tabletter, og jeg fikk oppkvikkende tabletter. Men for min del så hjalp ikke det. Til slutt sa jeg til meg selv - jeg gidder ikke være syk lenger, forteller Gravklev.

Gjennom Nav kom Gravklev i kontakt med Grep helse og rehabilitering.

- GLEDER MEG TIL JOBB

- På Grep var de veldig forståelsesfulle. Jeg kom i gang med fysisk trening, psykomotorisk fysioterapi, veiledning og undervisning, både individuelt og i gruppe. Og den oppfølginga som var der ute var en pådriver til å komme seg videre. Det som har hjulpet meg mest er trening og det å komme i aktivitet igjen, samt den informasjonen en får for å bygge opp sin egen trygghet i hverdagen, samt et bedre selvbilde for å føle seg bedre, sier Gravklev, som særlig vil gi ros til to personer hos Grep.

- Veilederen min, Paulina Sagvolden, gjorde en fantastisk jobb. Og det samme gjorde Christine Lindseth, som er teamleder ved Grep helse og rehabilitering, sier Gravklev.

Da Gravklev ble i bedre form igjen fullførte han utdanninga si, og etter endt utdanning gikk han rett ut i jobb som IT-konsulent.

Han mener at jobben betyr svært mye for den psykiske helsa hans i dag.

- Jobben betyr 99,99 prosent. Før hoppa jeg fra jobb til jobb, for jeg var litt usikker på hva jeg ville drive med. Som IT-konsulent jobber jeg nå med det som alltid har vært en hobby. Jeg jobber, tjener penger - jeg gjør det samme som vennene mine. Jeg gleder meg til å gå på jobb og livet mitt kunne ikke vært bedre enn det er nå, sier Gravklev.