Gå til sidens hovedinnhold

Jakter på de underjordiske

Artikkelen er over 10 år gammel

BAMBLE: Den sterke lukten er uimotståelig for en hundenese, og snart er trøflene på vei opp av jorda. Denne uka saumfarer en forskergruppe Grenland på jakt etter trøfler. De har gjort unike funn av nye arter.

Anne Molia stikker nesa dypt ned i jordhullet og snuser. Joda, det er den umiskjennelige lukta av trøffel. Rundt henne svinser tre hunder av rasen Lagotto, spesialtrenede hunder avlet opp for å finne den underjordiske soppen i skogbunnen, fra få centimeter og opptil en halv meter under overflaten. Få minutter tidligere fikk de ferten og markerte for trøffel.

- Her ja! Sier hun og trekker opp en lysebrun kuleformet liten knoll. Det er en hjernetrøffel, en helt unik art som aldri har vært funnet før i Norge. Det er ikke den eneste unike oppdagelsen de har gjort i Grenland.

LANGØYA

Sammen med forskerkollega Anders Wollan fra Naturhistorisk museum er Anne Molia på trøffeljakt i Telemark. I går var de på Langøya utenfor Langesund.

- Vi har gjort tre funn av en virkelig sjelden art. Vi har døpt den hjernetrøffel, for den har en viss likhet. Det er første funn i Norge, sier Wollan. De fleste tenker nok på gourmetmat og delikatesse når de hører ordet trøffel, og mange vet slett ikke at de finnes i Norge. I kulinarisk sammenheng er trøfler overveiende et sydeuropeisk fenomen, som selges til flere tusen kroner kiloen. Men de finnes også her i vårt eget fylke. Det er bare et lite skår i gleden for trøffelentusiastene.

Forskerne har ikke funnet noen av de kjente mat-trøflene.

LES RESTEN AV SAKEN I DAGENS TA