Anne Molia stikker nesa dypt ned i jordhullet og snuser. Joda, det er den umiskjennelige lukta av trøffel. Rundt henne svinser tre hunder av rasen Lagotto, spesialtrenede hunder avlet opp for å finne den underjordiske soppen i skogbunnen, fra få centimeter og opptil en halv meter under overflaten. Få minutter tidligere fikk de ferten og markerte for trøffel.

- Her ja! Sier hun og trekker opp en lysebrun kuleformet liten knoll. Det er en hjernetrøffel, en helt unik art som aldri har vært funnet før i Norge. Det er ikke den eneste unike oppdagelsen de har gjort i Grenland.

LANGØYA

Sammen med forskerkollega Anders Wollan fra Naturhistorisk museum er Anne Molia på trøffeljakt i Telemark. I går var de på Langøya utenfor Langesund.

- Vi har gjort tre funn av en virkelig sjelden art. Vi har døpt den hjernetrøffel, for den har en viss likhet. Det er første funn i Norge, sier Wollan. De fleste tenker nok på gourmetmat og delikatesse når de hører ordet trøffel, og mange vet slett ikke at de finnes i Norge. I kulinarisk sammenheng er trøfler overveiende et sydeuropeisk fenomen, som selges til flere tusen kroner kiloen. Men de finnes også her i vårt eget fylke. Det er bare et lite skår i gleden for trøffelentusiastene.

Forskerne har ikke funnet noen av de kjente mat-trøflene.

LES RESTEN AV SAKEN I DAGENS TA