Parkeringsplassen ligger ved Lillegårdsbakkene langs gamle E18, like ved det tidligere asylmottaket på Lillegården.

Plassen ligger like ved veien, rundt 500 meter fra Lillegårdskrysset i retning brua over nye E 18 og på toppen av en slette.

Det er ingen boligområder i nærheten, bortsett fra et gårdsbruk et par hundre meter unna.

SAMARBEIDET

– Rådmennene har samarbeidet for å finne et felles tilholdssted. De tiggerne som er aktive i Skien er også aktive i Porsgrunn. De beveger seg der det er store folkemasser eller mye kunder, så Grenland er ett sted for tiggerne. Vi har prøvd å få et felles sted hvor de kan campe og sette fra seg bilene og også hvor det er gode toalett- og dusjforhold, forteller ordfører i Skien, Hedda Foss Five.

KOSTER IKKE STORT

Ordføreren er ikke helt sikker på hvor mye dette kommer til å koste. Det vil bli satt opp enkle toaletter og lagt til rette for at romfolket kan ta seg en dusj og få vasket seg.

– Nei, jeg vet ikke hva dette vil koste jeg, men det er ikke snakk om mange kronene. Kan tenke meg et par ti tusen kroner, kan Foss Five meddele. Regjeringen har nylig lagt ut midler til søknader om ulike tiltak som skal bedre romfolkets situasjon.

– Vi har allerede vært i kontakt med regjeringen og har lagt inn en søknad der. Var plan om dette ligger innunder det staten har lagt ut penger til, så jeg regner med at vi får tilbakebetalt det vi bruker her, forteller Foss Five.

SKJERMET

Allerede til uken skal det mest sannsynlig bli satt opp brakker. Når romfolket kommer til å finne seg til rette er ennå uvisst. Stedet rådmennene har blitt enige om skal være et sted som det ikke skal være så mange naboer. Romfolket har tidligere oppholdt seg i sandtaket i Skien, uten særlig hell. Det at de nå får sin egen forlatte parkeringsplass er ordførerne fornøyd med.

– Det er ikke mange naboer der. Vi leier parkeringsplassen av Statens vegvesen til denne typen aktivitet. Vi kan henvise romfolket til parkeringsplassen, slik at de ikke er til belastning for noen andre. Det er formålet ved å gå de et fast sted, forteller Foss Five.

– BRA TILTAK

Selv om det aktuelle stedet ligger noe utenfor sentrum, er ordføreren godt fornøyd med hva rådmennene landet på.

– Det er litt kulturforskjeller vi møter her. Derfor er det viktig å ha et eget tilbud for dem. Det her tror jeg er en god løsning, for i dag har vi ingen tilbud til de. De må jo gå på do og vaske seg. Det at de får et eget tilbud gjør det bra for alle som bruker parkene og friområdene våre i Grenland. Vi har jo også tilbud for de hjemløse i Skien og Porsgrunn også, kan Foss Five meddele.

PROBLEM

– Noen vil kanskje si vi er for snille med romfolket. Men det er et problem vi ikke kan lukke øynene for. De hadde ikke likt det hvis de hadde slått seg ned like utenfor dem og gjort fra seg der, framholder Five.

Hun viser til at det er bedre å ha et sted de kan henvise romfolkene til i stedet for at de slår seg ned hvor som helst i nærheten av boligfelt, bedrifter og bensinstasjoner.