Den nye skateparken er klar for åpning i all sin taggefrie betongprakt.

- Ingen kommer til å kødde med dette anlegget, sier Anders Orlien.

I morgen er det offisiell åpning av skateparken på Kjølnes. Det blir «skatetog» fra butikken 2Seasons klokka 17.00. Paraden av skatere skal stoppe ved rådhuset for å få med seg ordfører Øystein Beyer, som skal klippe snora og overrekke anlegget til ungdommen.

Det blir oppvisning med norgesmestere i skating og konsert med hiphop-bandet Warlocks – rappere med skateferdigheter. Lørdag fortsetter festen med skatekonkurranser, etc.

- Skagerak varme har bygd en liten scene for konserter ved siden av skateparken. Musikk og skating hører jo sammen, så dette blir knallbra, sier Rune Evensen i kulturavdelingen i Porsgrunn kommune.

- Og på sikt ønsker vi å få til en skatefestival og en skateskole, sier Pål Berby i kulturavdelingen.

De anbefaler bruk av sikkerhetsutstyr i betonganlegget, men det er ikke noe påbud.

- Her blir det skating på eget ansvar, fram til lyset slukkes klokka 22.30. Men de åpningstidene kan vi sikkert diskutere etter hvert. Her er det ingen naboer som blir plaget, sier Rune Evensen.

Og ingen tror det blir noe stort problem med tagging på den grå betongen.

- Ingen kommer til å kødde med dette anlegget. Den indre justisen sørger for det, sier Anders Orlien fra 2 Seasons.

SKRYT FRA EN PROFF

Uoffisielt har skateparken vært åpen en måned nå. Lokale skatere har klatra over og under gjerdet – for å teste anlegget.

- Det har vært ekstremt mye folk innom, sier Rune Evensen.

- Og det har bare vært skryt fra alle som har vært inne og prøvd anlegget, sier Thomas Sivertsen fra 2 Seasons.

I skateparken er det bygget en organisk formet bowl (basseng) på 250 kvadratmeter. Bowlen har som første anlegg i Norge poolcoping (bassengkant i betong) og såkalt vannfall som binder sammen dyp og grunn ende.

- Det var en amerikansk skater - Stu Graham - innom da han var på norgesturne i sommer. Han mente det var en av de bedre bowlsa i Europa. Han ville gjerne komme tilbake, sier Thomas Sivertsen.

- Bowlen er helt unik, tilføyer Anders Orlien.

VIL EKSPLODERE

De tror anlegget til 5,5 millioner vil trekke til seg skatere fra hele Grenland – og Norge.

- Det er 3-400 skatere i Grenland nå, men det vil eksplodere med dette nye anlegget. Skateparken vil trekke folk fra hele landet. Dette er et proft anlegg, og det er vedlikeholdsfritt i 10 år, sier Anders Orlien, som tror skateanlegget vil føre til norgesmestere fra Grenland innen to år.

- Ja, her er det noe for alle. Det er ting for de minste kidsa - og på de store tinga kan skaterne utvikle seg og bli kreative, sier Thomas Sivertsen.