Gå til sidens hovedinnhold

Gode råd behøver ikke være dyre

Artikkelen er over 16 år gammel

Trenger du advokathjelp, men ikke har råd til å bruke hele månedslønna, finnes det likevel muligheter. Jusstudenter og diverse advokater tilbyr gratis juridisk rådgivning.

Advokatforeningen organiserer advokatvakt i 15 av landets fylker og de fleste store byene. Her kan du få gratis juridisk rådgivning i opptil en halv time. Saker om arv og lovverk knyttet til bolig og arbeidsmiljø, er noen av de vanligste saksområdene. Her kan du også få nyttig informasjon om lovverket, løse opp i floker med boligutleier eller arbeidsplass.

De fleste steder har advokatvaktene åpnet fra en kveld i uken til en kveld i måneden. Personlig oppmøte er nødvendig for å få hjelp. En komplett oversikt over advokatvaktene finner du på Advokatforeningens nettsted: jus.no.

STUDENTHJELP

I de store byene kan du få hjelp av jusstudenter. I Oslo hjelper Juss-Buss rundt 5000 personer hvert år med juridiske problem. I Bergen sørger Jussformidlingen for råd til vestlendinger som har behov for det. I Trondheim og Tromsø finnes Jusshjelpa som er åpen for trengende nordlendinger og trøndere.

Studentene må på grunn av sprengt kapasitet prioritere å hjelpe dem med dårligst råd.

Det finnes også noen andre juridiske rådgivningstjenester slik som Jurk, Juridisk rådgivning for kvinner og enkelte lokale rettshjelpskontor. Oversikten finnes på jus.no.

Et tilbud som ikke er gratis, men likevel rimeligere enn tradisjonell advokathjelp, er å gå til en rettshjelper. Dette er også jurister, med samme utdannelse som advokater, men de har ikke lov til å føre saker for retten.

Rettshjelpere finnes over det meste av landet og prisene kan variere også her, men ofte ligger de på rundt 500 kroner i timen, omtrent halvparten av det vanlige advokater tar.