Gikk med borrelia-smitte i seks år

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

PORSGRUNN: Tidligere Hydro-direktør og styregrossist Jan Løkling gikk med borreliosesmitte i seks år før det ble oppdaget og behandling ble igangsatt. Han mener kompetansen rundt sykdommen må styrkes og at pasientene i større grad må tas på alvor.

DEL

– Kreftene ble borte og jeg skjønte ikke hva som var galt, sier Jan Løkling om årene da han plutselig begynte å føle seg trøtt på en måte han ikke hadde opplevd før. At utmattelsen skulle skyldes flåttbitt, var ikke i hans tanker.– Jeg merket aldri at jeg hadde fått flått på meg, men det skjedde sannsynligvis i 2002. Det ble ikke oppdaget før i 2008/2009. Da hadde jeg over tid følt meg trøtt og ble sjekket for flere ting hos fastlegen, der jeg testet positivt på borreliose, forteller han.

PÅ ANTIBIOTIKA

Jan Løkling ble først satt på en to ukers kur med penicillin, men ble ikke friskere. På et tv-program så han overlege Per Bjark ved Sykehuset i Vestfold fortelle om sin erfaring med diagnostisering og behandling av flått, og ba fastlegen om å henvise ham dit.

– Jeg fikk komme til Per Bjark som tok ryggmargsprøver og andre prøver av meg og fant at jeg var kraftig angrepet av flått. Han satte meg på en kraftig intravenøs antibiotikakur i to måneder. Etter det følte jeg meg umiddelbart mye bedre. Men jeg tror immunforsvaret ble svakere av det, og da jeg fikk lungebetennelse halvannet år etterpå, ble jeg aldri helt kvitt det, sier han. På nytt ble han satt på antibiotikakur over flere uker, i tillegg til en mild form for cellegift.

VÆRAVHENGIG

– Siden da har jeg følt meg veldig bra. Jeg har fortsatt antistoffer i kroppen og har vondt hver dag, men det må man lære seg å leve med. Det er veldig væravhengig. På dager som dette med sol og varmt vær, merker jeg ikke så mye til det. Men når det er grått og regnvær, blir jeg stiv og hovner opp i leddene. Da er det vanskelig å komme seg opp om morgenen. Det verste er likevel ikke smertene, men trøttheten, eller fatigue som de kaller det på fagspråket. Jeg kan være aktiv med mange ting, men så plutselig får jeg et trykkfall i energi. Da må jeg hvile i flere timer for å komme til hektene igjen, forteller Løkling som fortsatt har flere styreverv, blant annet i sentralstyret i Innovasjon Norge, Porsgrunn utvikling, Keops og et par teknologiselskaper.

MER KOMPETANSE

Han mener kompetansen i det norske helsevesenet rundt borrelia må bedres, slik at flere kan få riktig behandling før det har gått for lang tid.

– Jeg synes at jeg har fått ålreit behandling av fastlege og Per Bjark, men min refleksjon er at det mangel på kompetanse i det norske helsevesenet. Det initiativet som helseministeren tar nå med å opprette et kompetansesenter ved sykehuset i Sørlandet, er et godt initiativ, men det forutsetter at man samler alle faggruppene, og ikke bare noen, når man skal finne den riktige behandlingen, og at man hjelper de som har fått borrelia, i stedet for å stigmatisere dem. Jeg kjenner til mange som har blitt alvorlig syke av borrelia, noen av dem har vært betydelig sykere enn meg og har måttet legge seg etter at de har satt på potetene. Det er viktig at de tas på alvor, sier han.

Artikkeltags