Gå til sidens hovedinnhold

Friskere på åpen post

Artikkelen er over 9 år gammel

SKIEN: Landets første døgnåpne akuttavdeling for psykisk syke er etablert i nedre Telemark. Innen 2013 skal alle sykehus innføre samme akuttilbud i åpne poster. - 90 prosent av de innlagte pasientene, er klar for hverdagen igjen etter en uke, erfarer akutteamet.

- Pasienter som opplever depresjon og sorg etter dødsfall, samlivsbrudd eller tap av arbeid, måtte tidligere vente lenge for å få hjelp. Ofte fikk de ikke et tilbud hos oss i det hele tatt.

SLIPPER LÅST DØR

- De som tidligere ville blitt innlagt på lukket avdeling sammen med de dårligste pasientene, får nå behandling poliklinisk i akutteamet eller i egen og egnet post. Dette gjelder også pasienter med andre psykiske lidelser, som ikke trenger innleggelse bak låst dør. Denne kjappe krisehåndteringen har ført til at de fleste kommer seg etter en til fire behandlingstimer eller kun en kortvarig innleggelse. Det var det de trengte for å bli bedre, oppsummerer enhetsleder Kaia Kvammen ved DPS akutteam om den gode effekten.

- TRYGT ALTERNATIV

- Å bli lagt inn på en lukket akuttpost kan virke skremmende for mange, særlig når man «bare» har behov for innleggelse og ikke låste dører.

Den åpne akuttposten gir mulighet for akuttinnleggelse for pasienter, som ellers ikke ville fått plass fordi de ikke er syke nok, eller som ville sagt nei selv.

Det sier «Lene» (30), som hadde sitt første møte med psykiatrien som 18-åring. Etter dette har hun hatt erfaring med flere ulike DPS-er både poliklinisk og ved planlagte innleggelser.

FOR FRISK OG FOR SYK

Denne gangen er hun akuttinnlagt på nye DPS akutt på grunn av søvnmangel. I flere år har hun slitt med spiseforstyrrelser.

- Veldig mange pasienter tilhører en gråsone. De er for syke til å være hjemme og for friske til å bli innlagt på lukket avdeling. Ofte er behovet litt mer støtte, rammer og trygghet for en kort periode, forklarer «Lene», som er helseutdannet og har arbeidserfaring fra flere nivå i helsevesenet.

- Et slikt tilbud kan hjelpe mange til å snu en vanskelig situasjon før man blir veldig dårlig. Er man først kommet dit blir det tyngre og tar lenger tid å snu, mener hun.

LES RESTEN AV SAKEN I DAGENS TA