Gå til sidens hovedinnhold

Fint og flott om kulturkoblinger

Artikkelen er over 17 år gammel

PORSGRUNN: Store ord og visjonære ambisjoner preget FOKUSGrenlands diskusjonsforum i går kveld. Gid noen av planene deres hadde blitt realisert.

- Cappuchinoeffekten råder, mener Esben Hoff, redaktør av magasinet Kulturliv. Han snakker om hvordan unge damer med kompetanse fronter det moderne samfunnet.

- De drikker kaffe latte og tenker nytt. Dermed er de med på å skape arbeidsplasser. Kultur har med urbanitetsverdier å gjøre, sier han.

ØKENDE KULTURNÆRING

Det var «stinn brakke» da hele kultureliten var samlet på Kafe K i Porsgrunn i går kveld. Her var fylkeskultursjef Geir Berge Nordtveit), Linda Cecilie Rønningen (FOKUSGrenland), Siri Krohn Fagervoll (kommunikasjonsansvarlig Norske skog Union) og skuespiller Lars Vik (Grenland Friteater).

At Østlandsforsk nylig kunne dokumentere at kulturnæringen skaper verdier for rundt 34 milliarder kroner årlig, var et viktig utgangspunkt for gårsdagens diskusjonsforum.

Målet var å se på hvordan man kan styrke den kulturelle infrastrukturen ved å koble kultur og næring.

- Vi må informere mer om kultur og næringsliv for å øke interessen og kompetansen. Slik kan vi få flere til å bruke kulturlivet, mener Linda Cecilie Rønningen i FOKUSGrenland.

- Vi skal bidra til nytenkning og samhandling i grenlandsregionen. Og konsentrere arbeidet om prosjekter som gir økt regional identitet og utvikling, sier hun.

MÅ TØRRE Å SATSE

- Kultur har vært et problemområde i Norge. Alle vil ha det, men ingen vil betale for det. Når det har kommet til forhandlinger, har kulturen bare blitt skjøvet til side, sier hoff, som lurer på hvorfor unge velutdannede kvinner slår seg ned på et sted som i grenlandsområdet.

- Vi har jo kaffe latten allerede. Og kvinner er flinke til å se utviklingspotensialet av verdiene på slike stedet, sier Hoff.

- Vi må være mer åpne for nye tanker og tørre å satse på dristige prosjekter, sier mannen som var med på å starte kulturkanalen NRK P2.

- Jeg sluttet i NRK fordi det var så mange nei-folk der, ingen hadde tro på noe som helst. De klaget hele tiden, forteller Hoff, som startet magasinet Kulturliv, og som han selv sier; et magasin ingen har hørt om.

Han ville fram til at skal man få gjort noe, må man være tøff og handlekraftig.

VIKTIGE KOBLINGER

Når Norske Skog Unions Siri Krohn Fagervoll bestiger podiet er hun rask med å trekke fram universalgeniet Leonardo da Vinci.

- Mange mener at han aldri hadde grei å male Mona Lisa slik han gjorde hvis han ikke samtidig var en vitenskapsmann og ingeniør. Forståelsen av det er at han greide å koble alle de forskjellige feltene som gjorde at han vokste som kunstner med en imponerende kreativitet og nyskapning. Slik vil jeg koble han til FOKUSGrenland, og hvordan vi igjen skal koble kultur og næringsliv, sier Krohn Fagervoll, og sikter til nettverkskobling.

- Så er det opp til oss å bruke det. Vi må bestrebe oss etter å bedre samarbeidet, sier hun.

ET EVENTYR

Avslutningsvis slipper kulturlivets Lars Vik til. Som skuespiller kjenner han økonomiens trange kår tett på kroppen. Han er den eneste av foredragsholderne som ikke kan beskyldes for å visjonere med store ord, men snakker realistisk og fra hvordan virkeligheten faktisk er.

- Vi i Grenland Friteater har masse ideer, men vi har problemer med å skaffe penger til å realisere dem. Norge skal visst være et rikt land, men jeg kan ikke se at pengene havner i de kreatives lommer, sier han, og beskylder makteliten for å snakke for mye rundt grøten.

Han avslutter med å lese et rykende ferskt og selvskrevet eventyr om byutvikling og nyskapning.

Men det var bare et eventyr.