Fikk slag - avvist på legevakten

Inge Olav Ljostad (innfelt), Slagpasient ble avvist på legevakta

Inge Olav Ljostad (innfelt), Slagpasient ble avvist på legevakta Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

PORSGRUNN: Søndag mistet Inge Olav Ljostad taleevnen og oppsøkte legevakten i Skien. Da han kom dit ble han avvist og sendt til Porsgrunn i stedet. Halvannen time senere var han tilbake på sykehuset i Skien og fikk påvist hjerneslag.

DEL

– Det er helt forferdelig å oppleve at sånne funksjoner skal svikte så totalt. Det er meningsløst å ha legevakt når de opptrer på den måten der, sier Inge Olav Ljostad oppgitt. Overgangen til det nye året har vært alt annet enn rolig for 69-åringen.

Mistet taleevnen

Det var søndag kveld etter at han hadde vært i Porsgrunn og trent, at Ljostad kjente at noe var galt.

– Det var en rar følelse, ting var ikke som de skulle. Jeg fikk en telefon, men greide ikke å snakke og uttale ord. Jeg kom opp i huset og så at det sto pinnekjøtt på bordet. Jeg ser at det står middag der, men jeg vet ikke hva det heter, forklarer han.

Ljostad og kona skjønte at det sannsynligvis dreide seg om et slag og satte kursen mot Sykehuset Telemark i Skien. I resepsjonen ble Ljostad, som nå hadde gjenvunnet taleevnen, henvist til legevakten i samme bygg.

Avvist av sykepleier

69-åringen går rett til sykepleieren som sitter i mottakelsen på legevakten.

– Sykepleieren spør hvor jeg kommer fra. Jeg sier Porsgrunn og forklarer at jeg kom rett til Skien fordi det hastet og var alvorlig. Vedkommende sa at det spilte ingen rolle, jeg hadde ingenting der å gjøre og måtte dra til Porsgrunn med en gang i og med at det var der jeg kom ifra. Sykepleieren oppførte seg aggressivt og avvisende og jeg skjønte fort at det var nytteløst å fortsette diskusjonen.

Sjokkert tok han kontakt med sykehusresepsjonen som gjorde det de kunne for å få hjelp fra fagfolk på sykehuset, men de lykkes ikke og Ljostad måtte til Porsgrunn.

Retur

Da han kom til legevakten i Porsgrunn hadde de allerede vært i dialog med resepsjonen på Sykehuset Telemark Skien og Ljostad fikk gå forbi køen. En rask undersøkelse endte med at han ble henvist til en nevrolog på sykehuset i Skien.

– I Porsgrunn var de ikke i tvil om at det hadde vært en form for hjerneslag. Legen der sørget for at jeg ble tatt imot av de rette folkene i Skien og fra da av gikk det slag i slag, sier Ljosland og skryter av måten han ble mottatt på sykehuset i Skien.

– Stikk i strid

Etter tre døgn med oppfølging på sykehus sitter han hjemme i stua på Langangen og ser tilbake på dagene som har gått. Selv om han har fått god behandling på sykehuset er han fortsatt sjokkert over måten han ble møtt på legevakten.

– Jeg nevnte episoden for flere ansatte på sykehuset. De mente det var stikk i strid med instruksene ved denne typen hendelser. Har man slike symptomer skal det være fritt fram og ingen hinder.

Håper på bedring

Ljostad er lettet over at slaget ikke var mer alvorlig. Hadde han blitt rammet annerledes kunne avvisningen blitt skjebnesvanger. Han har valgt å stå frem i avisen for at andre skal slippe å oppleve liknende.

– Fra det skjedde til jeg fikk behandling tok det to og en halv time. Det gikk halvannen time ekstra i og med at jeg måtte til Porsgrunn. De sier at hvert minutt teller, så jeg håper at legevaktens håndtering av folk i en slik tilstand vil håndteres på en annen måte fra nå av.

– Økt fokus på alvorlige lidelser

SKIEN: – Vi kommer til å øke fokuset ytterligere på denne typen alvorlige saker, lover Casper Holmberg, medisinskfaglig ansvarlig ved Skien interkommunale legevakt.

– Enhver pasient som kontakter Skien legevakt med en potensielt alvorlig sykdom skal få hjelp, sier Casper Holmberg etter å ha hørt om hendelsen som fant sted på legevakten i Skien søndag.

– Rett på behandling

Han forholder seg til historien slik den blir gjenfortalt og sier at det ikke er rapportert noe om hendelsen i journalen for 30. desember.

– Pasienten ble bedt om å dra til legevakten i Porsgrunn i og med at han soknet til kommunen. Er dette riktig praksis?

– Kommunehelseloven gir enhver rett til nødvendig helsehjelp i den kommunen man oppholder seg i. Dersom det viser seg at pasienten ikke har fått behandlingen han har hatt krav på, er det sterkt beklagelig, sier Holmberg.

– Hvordan vil denne saken bli tatt videre?

– Gjennom at sykepleierne, som har første kontakt med pasienter blir enda flinkere til å tolke symptomene ved alvorlige lidelser. Vi har meget dyktige sykepleiere, men symptomer på hjerneslag kan av og til være vanskelig og tolke tidlig i forløpet. I ettertid ser man at denne pasienten trolig burde fått bedre helsehjelp ved Skien interkommunale legevakt, avslutter Holmberg.

Fylkeslegen i Telemark Steinar Aase ønsker ikke å kommentere saken i og med at han ikke har noen skriftlig klage å forholde seg til.

– Tullete av legevakten

SKIEN: Tor Olsen, leder i Landsforeningen for slagrammede i Telemark, mener Inge Olav Ljostad ble feilbehandlet på legevakten.

Olsen reagerer på hvordan porsgrunnsmannen ble tatt imot av legevakten i Skien.

– Det høres merkelig ut. Det er tullete å sende ham tilbake til Porsgrunn. Rutinen er at pasienten ved mistanke om hjerneslag skal bli sendt direkte til slagenheten på sykehuset, sier Olsen.

Han viser til at slagenheten ved Sykehuset Telemark ligger ved gamle Moflata sykehjem, 150 meter i luftlinje fra legevakten i Skien.

– Tida er alfa og omega etter et hjerneslag. Hvert minutt teller, og det er viktig at man kommer til rask behandling, sier Olsen. Han mener Ljostad har hatt flaks siden han kom seg forholdsvis raskt.

– Han kunne i verste fall å ha fått varlige skader og lammelser, sier Olsen.

Selv har Olsen fortsatt senskader etter et slag for fire år siden. Han har ennå problemer med å bruke venstrehanda og han må bruke fotstøtte for å gå.

Han mener slagenheten ved sykehuset nå bør ta et møte med legevakten for å få en oppklaring.

– Jeg vet det har vært interne møter tidligere hvor legevakten har fått klar beskjed om hva de skal gjøre ved mulige slag. Det er noen som tydeligvis ikke har fått med seg den beskjeden, sier han.

Olsens råd til familie og venner er å ringe 113 umiddelbart hvis det er mistanke om slag, da kommer man til riktig avdeling ved sykehuset med en gang.

Artikkeltags