Gå til sidens hovedinnhold

Feiret nyttår i en krigssone

Artikkelen er over 12 år gammel

Nyttårsfeiringen blir ikke helt den samme for NRK's korrespondent i Midtøsten, Anders Tvegård, som for oss her hjemme. Mens vi forbereder og gjennomfører nyttårsfeiringen, rapporterer Tvegård fra krigshandlingene.

- Det er vanskelig å beskrive det jeg opplever. Virkeligheten kommer veldig raskt innpå. Alle lyder er helt annerledes enn det man opplever når man ser en krigsfilm. Det er helikoptre som henger over hodene på oss. Jagerfly som tar av og slipper hundrevis av kilo med bomber. Det er palestinske raketter som lander noen hundre meter fra deg. Det er skremmende. Men samtidig skal det mye til for at noe skal skje. Rakettene som kommer fra palestinsk side er mer typisk terror. Når Israel bomber så er de ganske presise. Det gjør bevisste valg, sier Anders Tvegård på telefon fra Jerusalem.

KOMMER IKKE INN

Men inn dit krigshandlingene foregår, inn til Gaza, kommer ikke norske eller andre utenlandske journalister.

- Jeg skal til grenseområdene senere i dag, sier Tvegård, det er onsdag formiddag.

- Vi kommer ikke inn fra Israelsk side, de driver med pressesensur. Men heldigvis finnes det journalister inne som rapporterer om det som skjer, som får sendt ut sine bilder og reportasjer. Dette er palestinske journalister som er der fast, sier han.

- Men jeg er i en krigssone og forholder meg til det. Det betyr at vi går med sikkerhetsutstyr. Samtidig blir vi godt passet på, sier han.

ABSURD SITUASJON

- Det er også litt absurd det vi opplever. Når alarmen går her, så løper folk i bomberom eller i kjelleren. Men ti minutter senere er det som om ingenting har skjedd. Det er absurd og rart. Men man blir aldri vandt til raketter eller bomber, heller ikke israelerne, sier han.

- Samtidig er det veldig spennende og utfordrende å være her. Det er veldig lærerikt. Men vi som er her er ingen ramboer. VI har kursing om hvordan vi skal opptre i et konfliktområde. Vi reiser også sammen med lokalkjente, sier han.

Akkurat det trenger ikke å bety så veldig mye, for så lenge bilene de kjører har israelske bilskilt, så hjelper det ikke så mye med palestinsk sjåfør.

- Vi har blitt utsatt for steinkasting ganske mange ganger. Det er mange bulker i bilen, sier ham.

KRIG SOM VALGKAMP

Tvegård opplever krigen som en del av den pågående valgkampen i Israel. Det skal velges ny statsminister.

- Tre er partiledere, to sitter i regjeringen. Samtidig er det maktskifte i USA, det gjør at Israel kan gjøre omtrent som de vil uten at amerikanerne blander seg inn. Da Hamas sa opp våpenhvilen før jul så visste vi at det ville bli krig, sier han.

- Det pågår også en maktkamp på palestinsk side. Presidentperioden er i ferd med å ebbe ut, det må skrives ut nyvalg. Hamas og Fatah har ikke klart å etablere noen felles linje. Det gjør at det også er en fortsatt maktkamp mellom disse to palestinske fløyene, sier Anders Tvegård.