De to er elever ved Bamble videregående skole, som er en av skolene med vg3-elever som var rammet av budsjettkutt i Telemark fylkeskommune. Mens alle videregående elever på både studiespesialisering og yrkesfag har fått pc, var det påbyggingselevene sin tur i år. Men politikerne kuttet de 1,8 millioner kronene som var satt av til å skaffe pc til de resterende 380 elevene.

VENTER OG VENTER

Dan-Christer Thommesen (22) fra Bamble tilhører gruppen av elever, som har ventet lengst på bærbar pc. Han protesterte da han fikk beskjed om at elevene heller ikke i år ville få pc.

– Jeg håpet at jeg skulle få i fjor. Da jeg fikk vite første skoledag at vi ikke får bærbar pc i år heller, ble jeg skuffa, sier Thommesen.

Siden han har dysleksi, har han fått pc på ungdomsskolen.

– Det finnes ingen ordning for hjelp til pc i videregående skole på grunn av dysleksi.

Og om jeg hadde fått støtte til pc, får vi uansett ikke bruke privat pc på skolen, sier Thommesen.

SKOLEPOLITIKK

Men etter at TA var i kontakt med Telemark fylkeskommune om saken tirsdag, onsdag kom kontrabeskjeden om at fylkeskommunen likevel vil skaffe pc til resten av elevene.

- Det er vi kjempeglade for! Det er helt utrolig at det løste seg så fort etter at vi måtte presse dem. Men det viser at når ordet først er ute, er det mulig å finne en løsning. Dette gjør alt så mye lettere, og jeg er sikker på at alle andre er takknemlige for dette, sier Heidi Sagafos (20).

– Tirsdag hadde vi besøk av de politiske partiene på skolen. Alle har superfokus på unge og bedre skole. Ingen nevnte noe om bedre IKT-utstyr på skolen. Jeg er oppvokst i teknologiens tidsalder og har ikke skrevet for hånd siden jeg gikk på ungdomsskolen, sier Heidi.

Les også: – Kjøper bærbare pc-er likevel

- Å skrive på pc i timene går helt klart raskere enn penn og papir, presiserer hun.

TELEMARK ER SIST

IKT-koordinator Rune Mathisen i Telemark fylkeskommune bekrefter at de resterende 380 påbyggingselevene skulle få sin egen pc i år, men at midlene som som var avsatt til dette, ble kuttet av politikerne.

- Vi er det siste fylket, som ikke har utstyrt alle elevene med egen pc, sier Mathisen.

– Det er frustrerende for lærerne og elevene, men samtidig har vi lært av andre fylkeskommuners feil.

Det har vært lite støy i Telemark etter utleveringen av pc-er, selv om det er dumt at det går tregt. I paragrafen om læremidler og digitalt utstyr, står det at fylkeskommunen kan kreve en egenandel av elevene. På dette punktet har Telemark fylkeskommune en positiv og unik ordning.

Vi er det eneste fylket i landet, som ikke krever noen egenandel, avslutter Mathisen.

– DATALAB

Studieveileder Hermod Håtveit ved Bamble videregående skole understreker viktigheten av pc.

– Alle bør jo ha bærbar pc. Vi har tre datalaber. I skolesituasjonen er det uproblematisk, men det er et problem for elevene hvis de ikke har pc hjemme. Elevene har ti timer norsk i uka og da er det viktig med pc i timene, sier Håtveit.