– Sitter på nåler når julekvelden kommer

RUSJUL: – En tredjedel av korttidsfravær i arbeidslivet skyldes alkoholmisbruk. Tenk da på det totale rusbildet, hvor omfattende dette problemet et, sier Britt Karlsen i Norske kvinners sanitetsforening (NKS) veiledningstjeneste. Sammen med Trine Sindberg Hansen veileder de pårørende til rusmisbrukere hele året, og merker en særlig pågang i tida fram mot jul. 
Foto: Ellen Esborg

RUSJUL: – En tredjedel av korttidsfravær i arbeidslivet skyldes alkoholmisbruk. Tenk da på det totale rusbildet, hvor omfattende dette problemet et, sier Britt Karlsen i Norske kvinners sanitetsforening (NKS) veiledningstjeneste. Sammen med Trine Sindberg Hansen veileder de pårørende til rusmisbrukere hele året, og merker en særlig pågang i tida fram mot jul. Foto: Ellen Esborg

Artikkelen er over 3 år gammel

PORSGRUNN: – Jula handler om familie, lykke, rent hus og god mat. Veldig mange bruker mye ressurser på å glatte over et rusmisbruk i ukene framover, sier Britt Karlsen i NKS Veiledningstjeneste.

DEL

– Det er som å ha en diger flodhest i stua. Pårørende sitter på nåler og tenker at en ikke må provosere, og ikke gjøre stemningen følelsesladet.

De vil tilby et fristed for pårørende, og året som har gått har gitt 1100 konsultasjoner og over 1000 deltakere i gruppesamtaler, for Trine Sindberg Hansen og Britt Karlsen i Norske kvinners sanitetsforenings (NKS) veiledningstjeneste.

– Her deles erfaringer. Det er godt å kjenne at man ikke er alene. Som pårørende til noen med rusproblemer blir man veldig ensom, enten som forelder, søsken, kollega eller venn. Da er det godt å kjenne at en ikke er alene om dette.

MØRKETALL

Piller, narkotika og alkohol – det er store mørketall, forteller Karlsen.

– Vi har ikke en fasit, men det å søke hjelp for sin egen del er viktig. En støttespiller kan være god å ha for å normalisere sin egen situasjon. Veiledningstjenesten er ikke et offentlig helsetilbud, men et supplement, understreker de to.

– Her er man ikke pasient eller klient. Det er et gratis lavterskeltilbud, uten ventelister. Torsdag sto veilederne bak en fullsatt konferanse for pårørende til rusmisbruk i Porsgrunn, der 200 familiemedlemmer, venner og kollegaer til rusmisbrukere, samt fagpersoner, møtte opp.

Julehøytiden betyr flere fridager og mer familietid. For mange kan rusmisbruk bli tydeligere i høytidsdagene. Noen bytter ut kaffekoppen med vinglass, noen får store utfordringer knyttet til avhengighet.

– Problemet er større enn vi liker å tenke på. Alt fra direktører som tar kokain når de kommer hjem på juleferie, til pillemisbruk og alkoholisme. Bare 10 prosent av rusmisbruket er av den typen som vi ser på gata, i form av narkotika- og alkoholmisbruk, sier Karlsen.

– SETT GRENSER

– Det er mye omsorg i å sette grenser. Det er viktig å ta omsorg for seg selv også. Ikke sett livet på vent, livet skal ikke bare handle om at noen skal slutte å ruse seg. Pårørende må ta ansvar for å velge sitt liv, på samme måte som den rusavhengige tar sine valg, sier Karlsen.

– Vi tenker ofte at det er den rusavhengige som må endre seg, men de pårørende må også forandre seg, sier Sindberg Hansen.

85 prosent av dem som oppsøker veiledningskontoret er kvinner.

– Kvinner har lavere terskel for å søke hjelp. Generelt sett føler kvinner mer skyld, mens menn føler mer skam. Vi vet ikke om det er tillært, men det er veldig viktig å «lykkes» som kone og mamma. I ekteskap der en av partene har et alkoholproblem, blir 70 prosent av kvinnene med sin alkoholiserte ektemann, mens bare 30 prosent av mennene gjør det samme, forteller Sindberg Hansen.

TAR TID

Noe av det vanskeligste for misbrukerne er å se de skadene de har påført sin egen familie, forteller Karlsen. For mange er veien til endring lang, mens ny rus ligger like om hjørnet. Også for pårørende tar endring tid.

– Ofte er det mye skyld og skam over mange år. Og da kan det kjennes veldig godt når en fagperson eller andre forteller at de unner pårørende å ha et godt liv, sier Karlsen.

Artikkeltags