Gå til sidens hovedinnhold

Fabian Stang i pengekrangel med byggmester

Artikkelen er over 13 år gammel

Oslos ordfører Fabian Stang restaurerte sommerstedet i Fossingfjorden, men løp fra sluttregninga på 270 000 kroner uten forhandlinger. Nå får han ikke brukstillatelse og ferdigattest fordi byggmester Asbjørn Nilsens nekter å dokumentere jobben. - Jeg vil ha oppgjøret mitt først, sier Nilsen til Telemarksavisa.

Det var byggmester Asbjørn Nilsen i Kragerø som i 2000 fikk jobben med å rive et anneks og sette opp et nytt på sommerstedet Fabian Stang overtok fra sin mor, skuespilleren Wenche Foss. Prisen var avtalt 436 000 kroner.

TAPEREN

Når Fabian Stang holder sine sommerfester med nakenbading på familiestedet, står byggmester Asbjørn Nilsen tilbake som taperen med en ubetalt regning som det ikke har vært mulig å få oppgjør for eller komme i dialog med Fabian Stang om.

Nå gjøres det er nytt forsøk på å komme til en avtale med Fabian Stang om et omforenet oppgjør om tilleggsarbeidet for å avslutte byggesaken, men kravet avvises nå som foreldet.

SØKTE, MEN BYGDE MER

Asbjørn Nilsen fikk rådgiver Ole Aslaksen i Kragerø til å tegne annekset og ordnet med søknadspapirer og prosessen inn mot kommunen slik at byggetillatelsen ble gitt i mars 2000.

Da arbeidet startet våren 2000 var alt fryd og gammen mellom byggmester Asbjørn Nilsen og tiltakshaver Fabian Stang. Men etterhvert som arbeidet med annekset ble ferdig meldte det seg mer og mer arbeid på den øvrige bygningsmassen.

Og dette økte i omfang utover sommeren og høsten slik at tilleggsarbeidet til slutt var 413 000 kroner for å få sommerstedet i tipp topp stand.

Av dette har Fabian Stang betalt 181 000 kroner. Resten, 232 000 kroner har ikke Asbjørn Nilsen sett snurten av og hevder at det også gjenstår 37 000 kroner for jobben på annekset.

KOMMUNEN PURRER

Nå har kommunen purret opp ferdigmeldingen hos Asbjørn Nilsen med kopi til Fabian Stang. Asbjørn Nilsen vil ikke sende dokumentasjon på jobben fordi han mener at Fabian Stang fortsatt skylder ham oppgjør for det tilleggsarbeidet som ble gjort etterhvert som jobben skred fram.

- Asbjørn Nilsen kommer neppe til å gjøre noe. Han blir sur fordi jeg ikke ville betale en urimelig tilleggsregning, svarer Fabian Stang på henvendelsen fra kommunen.

Og kommunen svarer at det økonomiske er et sivilrettslige spørsmål som ikke har noe å gjøre med kravet om dokumentasjon for fullført arbeid i henhold til byggetillatelsen.

TIL FORLIKSRÅDET

Fabian Stang sier til TA at dette nå er en gammel sak som er foreldet.

- Kravet er avvist av domstolen og jeg har forstått det slik at Nilsen har gitt seg i forhold til kravet som jeg fant både urimelig og uriktig, sier Fabian Stang.

- Hvilken domstol avviste kravet?

- Forliksrådet.

- Hvor da?

- Det tror jeg var i Kragerø, og siden har jeg ikke hørt noe og regner med at kravet er forfalt og nå foreldet.

- Hvordan skal du nå få brukstillatelse og ferdigattest når Asbjørn Nilsen ikke vil sende nødvendig dokumentasjon til Bamble kommune?

- Jeg må få en annen byggmester til å befare det som er gjort og dokumentere det, sier Fabian Stang.

MÅTTE TIL OSLO

Asbjørn Nilsen forklarer at hans krav ble avvist i Kragerø forliksråd fordi Fabian Stang er bosatt i Oslo og kravet måtte derfor fremmes der.

Å føre en sak i Oslo med advokat og de kostnadene det kunne føre med seg av befaring med at retten reiser til Fossing og risikoen for ikke å få medhold og ekstra saksomkostninger, førte til at Asbjørn Nilsen valgte ikke å fremme kravet rettslig i 2002.

- At det ikke kom noe krav den gang er ikke det samme som at jeg har gitt opp kravet. Derfor vil jeg ikke sende inn dokumentasjon på jobben, sier Asbjørn Nilsen.

Nilsens advokat, Jens Røegh, bekrefter at en den gang økonomisk presset byggmester i samråd med ham ikke tok sjansen på at han ikke ville nå fram med sine krav og dermed pådra seg flere kostander.

NYE RUNDER

I august i fjor dukket saken opp igjen i forbindelse med ferdigattest. Nå har fagteknisk rådgiver Ole Aslaksen kommet på banen igjen i forbindelse med kommunens krav om dokumentasjon for utført arbeid.

- Jeg vil bistå Asbjørn Nilsen med å forsøke å finne en løsning, sier han.

Aslaksen skriver til Fabian Stang og etterlyser en omforenet avtale på det gjenstående krav på 269 000 kroner bygget på en fagteknisk gjennomgang av arbeidet i 2002.

- Denne saken har jeg avsluttet for mange år siden, svarer Fabian Stang.

- Sier De at det foreligger et omforenet oppgjør med Nilsen, eller er det slik at De har avvist og avviser hans krav uten å ha kommer til forhandlinger eller enighet, spør Aslaksen.

- Han ga til slutt opp sitt påståtte krav, svarer Fabian Stang til Ole Aslaksen 21. august i fjor.

Tilleggsarbeidet:

Her er noen av de tilleggsarbeidene byggmester Asbjørn Nilsen krever oppgjør for, men som han bare har fått en del av da Fabian Stang mener dette er urimelig.

- Tak vannhuset med reparasjon av råteskader, lekter og takstein, 55 000 kroner.

- Tillegg og endringer fra opprinnelig avtale om nytt anneks beskrevet i detalj, kr 182 000 kroner.

- Terrasse gravd ned i terrenget, 44 000 kroner.

- Takreparasjon og takstein på levegg, 27 000 kroner.

- Tillegg hovedhus med blant annet nytt WC, pipe, avløpsrør vindskier, 92 000 kroner.

Kostnadene er inklusive arbeid, materilakostnader, transport og moms.