For to år siden besøkte TA olabilentusiasten Terje Skaug. Den gang var han strålende fornøyd med et løp i Skien med 14 biler og rundt 10 000 treff på nettstedet «olabil.no».
Siden den gang har det bokstavelig talt gått i full fart nedover bakkene for olabilene. Fra å arrangere et løp i lokalsamfunnet, har det strukket seg ut til en cup i hele landet.
RAMPER OG U-SVINGER
Bare i Telemark blir det arrangert syv løp.
På selveste «Barnas Dag» i Porsgrunn 27. mai vil det bli bygget en løype i byen.
- Det er ikke så spennende terreng i sentrum, så vi har løst det ved å bygge ramper og har planer om noen tøffe u-svinger, forklarer Skaug ivrig.
Han skal selv arrangere Skien Grand Prix allerede helgen etter, altså 3. juni.
- Der skal bilene starte på toppen av Skistredet, kjøre ned bakken inn i gågata, for så å avslutte med en krevende u-sving inn på torget.
Det blir kåret to vinnere, den raskeste bilen og den tøffeste bilen.
MÅTTE SI NEI
Allerede i februar måtte arrangøren si nei til interesserte.
- Ved å sette grensen til 30 lag, har vi en reel sjanse til å innlosjere alle når NM skal arrangeres i Bø den 13. august.
Ettersom det er to deltakere fra hvert lag, og alle barna skal ha med foresatte, kan vi tenke oss at det blir liv i Gullbringhallen den helgen.
Sommarland i Bø er, sammen med Biltema, en av hovedsponsorene. Parken stilles til disposisjon med alle dens bratte bakker og kronglete svinger.
- WigWam skal spille konsert etter løpet, noe barna syns er veldig stas.
POPULÆR NETTPORTAL
Nettstedet Skaug driver har hittil hatt nesten 103 000 besøkende. Dette gjør det til en av landets største nettportal for barn. Her kan alle gå inn og lese alt fra tips om hvordan man bygger bremser, til hvor det neste løpet skal være.
REKLAME
- Dette er bare en hobby, presiserer Skaug. Men hvis jeg gikk inn for det, kunne jeg klart å leve av det.
Han forteller videre at han nesten daglig får henvisninger fra potensielle sponsorer.
Med sponsormidler ble det trykket opp en flott brosjyre. Disse har han sendt rundt til velforeninger og lag i hele landet. I brosjyren skriver olabilgeneralen om hvordan hele konseptet har tatt av.
Ellers i brosjyren finner man illustrerte forklaringer på hvordan et olabilløp burde gjennomføres.
SIKKERHET
En ting Skaug mener er veldig viktig med løpene er sikkerheten.
– Vi har ikke hatt noen ulykker hittil, og slik vil vi fortsette, presiseres det.
Olabilføreren må ha hjelm, heltdekkende klær, gode sko og hansker er å anbefale.
FLERE GENERASJONER
Det tar tid å bygge en god olabil.
- Sønnen min, Eirik, kjører denne bilen som er laget sammen med bestefaren, forteller Skaug og peker på den grønne bilen.
- Som regel er ikke besteforeldre oppdatert når det gjelder playstation og slike ting. Derfor er dette en fin ting for dem å gjøre sammen med barna.