En slags «love story»

FORAN SKJEMA: Snekkerne Thor Inge Gjærum og Robin Berg Haaland, og bygdeentusiastene Ole Johan Løvli og Trond Loen tar lett til smilene om dagen. Byggearbeidene på nye Melum skole går på skinner.

FORAN SKJEMA: Snekkerne Thor Inge Gjærum og Robin Berg Haaland, og bygdeentusiastene Ole Johan Løvli og Trond Loen tar lett til smilene om dagen. Byggearbeidene på nye Melum skole går på skinner. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Flaggene vil flagre vakrere. Musikken vil spille stoltere. Menneskene vil stå rakere, og gresset vil ganske sikkert gro grønnere. Bygda vant Telemarks kanskje mest opprivende skolekamp og skal snart feire triumfen i en splitter ny og større grendeskole.

DEL

Det handler selvsagt om småskolen Bergan som ikke lenger heter Bergan og er småskole, men heter Melum skole og er blitt både dobbelt så stor og skole før første til sjuende klasse.

Les også: Vurderte å flytte

FULL GASS

Etter ha hatt fast plass på nedleggingslista siden 1990-tallet gikk det i svart før jul 2008. Etter et lurveleven av en strukturdebatt vedtok bystyret med 37 mot 18 stemmer at Bergan og søsterskolen Dolva skulle slettes av kartet.

Mens slik gikk det altså ikke. Sinna, kampvillige og etter hvert hyperaktive bygdefolk ga full gass. Produserte og kalkulerte egne alternativer. De tilbød seg å bygge sjøl, om så var.

KJØTTVEKTA

Knapt en folkevalgt fikk gå i fred. Melum er en stor bygd og merkes godt på kjøttvekta når valgurnene tømmes. Den tilsynelatende enigheten, brede enigheten, om strukturendringene sprakk så det smalt.

Ut av støvet steg en ny skole, som ikke kostet 60 millioner kroner - som skole- og byggebyråkratene varslet, men 15 millioner. Til overmål ser det ut til at budsjettet holder greit, opplyser kommunens prosjektleder Åge Herrefoss til TA.

LÅVE STORY

I disse dager avfyres de siste salvene i spikerpistolene, og interiør og utstyr er for innkommende. 100 mennesker kom på «visningen» tidligere denne måneden. Over femti elever er skrevet inn, og det bærer mot en storstilt innflyttingsdugnad og festivitas i mai og juni.

En unnselig grendeskole som kunne ha blitt låve til nedfalls, ble en ordentlig love story.

FØLES GODT

- Dette er bare moro. Vi har en veldig god følelse over hva bygda har fått til, sier Ole Johan Løvli og Trond Loen i følgesutvalget som fra byggestart i fjor har deltatt i prosessen.

Løvli er også leder i Melum lokalutvalg.

HJEMMELAGET

Thor Inge Gjærum, med farsgården tvers over veien, gliser like bredt. Da firmaet han jobbet i gikk konkurs startet han sitt eget i 2009, Birk bygg AS.

Ikke bare skal han ha egne unger på skolen. Sammen med gutta i firmaet bygger han like gjerne hele greia sjøl. Birk vant anbudskonkurransen for rundt ni millioner kroner.

- Vår største jobb. Og det er jo blitt veldig bra, synes vi, sier Gjærum.

Å svikte på hjemmebane skulle ha tatt seg ut.

GJENBRUK

- Det har vært fint å jobbe med Birk. De har ivaretatt Melums interesser på det beste, sier lokalutvalgsleder Løvli.

Samarbeidet med kommunen har også vært greit, mener han.

Resten av budsjettet på 15 millioner dekker de andre entreprisene, og interiør og utstyr. Her skal det forresten gjenbrukes mye fra gamle Bergan og Dolva.

GA BORT TOMTEGRUNN

Bygda har også etter at stormen la seg bevist at engasjementet ikke var tomme ord. Dugnadstrykket koker ennå. Så fort de siste restene av snø og tele bøyer seg for vårens overmakt, skal uteområdene ordnes. Kommunen stiller med stein, grus og asfalt. Bygdefolket stiller med mannskap og maskinkraft.

Og ikke bare det: Naboer har rett og slett spandert grunn.

Brith og Bjørn Bjørbekk har gitt bort tomt til uteareal på østsida. Anne Karin og Øyvind Kverndalen avstår gratis grunn på vestsida, til p-plasser og vendehammer for skolebussen.

TAKK!

- Hadde vi ikke hatt så flotte naboer, hadde vi ikke vært der vi er i dag. Da hadde det stoppet opp med forhandlinger, store ekstrautgifter og kanskje ekspropriasjonssaker. Så all takk til dem!

Løvli underslår ikke at det var splid og spenninger i hele skolesaken. Men da bystyret snudde og tingene falt på plass, har alle dratt i samme retning.

STERKE I TROEN

- Vi setter veldig stor pris på at politikerne tok til fornuft. Og nå vet vi jo at de er fornøyde, sier en av de andre krigerne, Gudmund Kverndalen.

- Vi hadde troen på at vi hadde rett og skulle få det til, helt fra første dag. Hadde vi ikke hatt det, hadde vi aldri klart det.

Artikkeltags