En skremmende utvikling

Skule Worpvik

Skule Worpvik

Artikkelen er over 7 år gammel

SKIEN: I helgen var det seks overdosetilfeller av det narkotiske stoffet GHB i Grenland. Tilfellene dreier seg om forholdsvis unge mennesker som har vært på fest. En vanlig bruskork tilsvarer en brukerdose, og i tillegg har nå den sterkere varianten GBL kommet. Flere av overdosetilfellene kan knyttes opp mot dette "nye" stoffet.

DEL

Politiet mener utviklingen er skremmende, og politioverbetjent Skule Worpvik ved Telemark politidistrikt tror helgens overdoser skyldes liten kunnskap om stoffet.

- Når det kommer nye leveranser av narkotiske stoffer til området, i dette tilfellet GHB og GBL, så har ikke dette blitt testet ordentlig ut. Dermed kan personer få i seg for stor dose i forhold til hva man har brukt tidligere, eller hva man hadde forventet seg, sier Worpvik.

SELGES SOM FELGRENS

- GBL finner man som et lovlig produkt som felgrens når det kjøpes nedover i Europa. Dette er et kjemisk stoff som tidligere har blitt omdannet til GHB, og har vært et vanlig rusmiddel. Nå ser vi flere tilfeller av at GBL blir brukt direkte, og da er det større fare for å overdosere.

INGEN MOTGIFT

- Seks overdoser i helgen. Hvordan ser dere i politiet på dette?

- Alle overdoser og all bruk av illegale rusmidler er en bekymring for politiet og for samfunnet forøvrig. Det som er spesielt farlig med disse stoffene er at det blir store vansker med å hjelpe personer som har tatt overdose. Den kunnskapen jeg har er at helsepersonell blir nødt til å observere og håpe det går bra. Det fines ikke noe motgift som klarer å stoppe utviklinga av rusen, sier Worpvik.

- Er dette et stoff som sprer om seg?

- Vi har informasjon om flere aktører som driver forholdsvis stort med GHB og GBL. I fjor gjorde politiet i Telemark et beslag på flere titalls liter hos en sentral aktør. Denne saken skal straks opp for retten og er den største av sitt slag i Telemarks historie.

VÆR PÅ VAKT

- Hva bør foreldrene se etter?

- Det vi ser er at det ofte blir lagret på colaflasker og andre mindre flasker. Man må også se etter endrende adferd over tid hos yngre personer. Ellers må dem som ferdes i områder der det finnes rusmidler være på vakt på hva man får i seg. Vi har hatt overdosetilfeller der yngre jenter som har liten erfaring med rus har fått servert en kork og trodd det var alkohol, sier Worpvik.

Artikkeltags