Elbilfabrikken klar for Skien

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Det er nå bestemt at den nye indisk/norske elbilen Indica Vista skal produseres i Skien og ikke i Porsgrunn. Det er klart etter at det statlige låne- og garantiinstituttet Innovasjon Norge har innvilget det nødvendige og avgjørende lånet.

DEL

Det bekrefter elbilsjef, direktør Ivar Brynhildsvoll i Miljøbil Grenlands produksjonsselskap, Miljø Innovasjon AS overfor TA.

SKRIVER KONTRAKT

Tilsagnet om 60 millioner kroner i lån til driftskapital tas imot med betydelig glede og lettelse i selskapet, blant de ansatte og underleverandørene. Partene har ventet lenge på en avklaring.

Dermed inngår Miljø Innovasjon AS og Rødmyrlia 40 AS kontrakten om leie av fabrikk.- og administrasjonsbygget på Rødmyr i Skien.

Rødmyrlia 40 AS er et selvstendig selskap under Skien kommunes eiendomsselskap Kontorbygg AS.

Alternativ lokalisering var Verningen industriområde i Larvik og Herøya.

HØYT OPPE

- Vi har nå de midlene vi trenger for å sette opp fabrikken, enkelt og greit. Dette er veldig gledelig. Da ansatte hengte opp flagg i taket her da vi fikk beskjeden. Vi er veldig oppe nå.

Innovasjon Norges lånevedtak fjerner mye av usikkerheten rundt elbilproduksjonen som nå altså flyttes fra Herøya i Porsgrunn til Skien.

Brynhildsvoll forstår at det var nødvendig for den statlige næringsbanken å bruke tid på å behandles søknaden. Produksjonen er ny, teknologien er ny, hovedeieren Tata Motors er ukjent i Norge.

MANGE MEDSPILLERE

Brynhildsvoll peker på at prosjektet har fått - og har, bred oppbacking fra en rekke kommersielle, faglige og politiske aktører lokalt og sentralt. Det har vært verdifullt.

- Mange rundt oss er interessert i at dette skal skje. Det ville vært litt unaturlig hvis vi ikke skulle ha fått det til.

ANBUD NÅ

Som følge av at den kommende fabrikkeiendommen Rødmyrlia 40 er kommunalt eid, må tilretteleggingen ut på anbud. Seks delentrepriser ligger nå på det offentlige anbudstorvet doffin.no, med svært korte frister. Det haster å komme i gang.

- Her må lokale firmaer følge med og kaste seg rundt.

Planen er å overføre virksomheten gradvis. Produksjonen skal være i gang i Skien i januar med i første omgang vel 30 ansatte, som nå, opplyser Brynhildsvoll.

TOPPSJEFENE MED

Styret og generalforsamlingen møtes i går for å besegle resultatet og forhandlingene med Kontorbygg AS. Både konsernsjef for Tata Motors Europa, Dr. Clive Hickman og salgsdirektøren for Tata Europa var til stede.

Det er avklart at ikke bare flere norske, men også lokale firmaer skal levere komponenter til Indica Vista EV-en.

Bilen er i prinsippet ferdigutviklet og klar for markedet. Målet er å produsere 3000-5000 biler i året for salg i hele Skandinavia.

FORHANDLER SNART KLAR

Miljøbil Grenland AS deltok i forrige måned på The International Battery, Hybrid and Fuel Cell Electric Vehicle Symposium, som i år ble arrangert i Stavanger. Der ble den nye Vista-en mottatt med betydelig interesse, sier Brynhildsvoll.

Den britiske regjeringen har bestilt 35 biler i den første serien. Brynhildsvoll regner med at de skal gå i London

Ellers blir det det kommende forhandlernettet som tar seg av også de større kontraktene. Det blir en av de kjente, sier Brynhildsvoll.

- Det stemmer. Vi skal velge forhandlerkjede hvert øyeblikk. Det blir en de kjente norske importørene og forhandlerne. At de vil ha oss er et kvalitetsstempel.

Artikkeltags